július 14, 2009, mimoza | Átverés (A dzsungel törvénye)| Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)

Az ereszcsatorna-biznisz és naiv áldozatai



Az általam részleteiben ismert történet áldozatai egy idősebb házaspár, de mióta felháborodva elmeséltem pár ismerősnek, kiderült, hogy nem ők az egyetlenek, akik így jártak. Ez az eset egy Szatmár megyei faluban történt, de akadt hasonló sztori Bihar, Kolozs és Hargita megyéből is. A gyanútlan „klienseket” sikerült nagyon csúnyán átverni az ereszkészítőknek.

Az otthon egyedül tartózkodó hölgyet népes, fekete-nagykalapos társaság próbálja meggyőzni róla, hogy cserélje ki az ereszt az újonnan vakolt házon. Az árról több minden is elhangzik, de sem a végösszeg nem tiszta, sem az, hogy régi vagy új lejről van-e szó, hogy folyóméterre annyi-e, vagy a teljes munka.

A néni naiv és nem túl jártas a pénzügyekben, így félreérti, azt hiszi, olcsón megússza majd: 50 új lejért (ami nyilván nevetségesen kicsi összeg), így beleegyezik. A csatornázók nekilátnak, a régit hamar leverik és kicsit össze is tapossák, nehogy még visszakerülhessen. Mikor már nagyjából készen vannak, egy szerződést is aláíratnak, állítólag azért, mert két év garanciát vállalnak a munkáért. A gyanútlan néni azt is aláírja, de amikor fizetésre kerül a sor, kiderül, hogy összesen 4.000 új lejt kérnek (1.000 euró!).

A hölgy teljesen kétségbeesik, egyáltalán honnan szerezzen ekkora összeget? A munkások beültetik a kocsiba és elviszik a férjéhez, hogy attól követeljék a pénzt, ami időközben váltságdíjként is értelmezhető, mert a nénit addig nem engedik el, amíg a férj nem fizet. A bácsi megijed, kölcsönkér ismerősöktől, és nem mer a rendőrséghez fordulni, mert fél a megtorlástól – a csatornázók utalnak rá, hogy vannak kapcsolataik a bíróságon is, nyugodtan lehet őket perelni. De a szerződést közben azért inkább visszaveszik, nehogy bármilyen bizonyíték maradjon és a munka befejezésére már vissza sem mennek, pedig a levezető csatornák még nem voltak felszerelve.

Természetesen az áldozatok is hibásak voltak, hogy nem tisztázták előre a feltételeket. De úgy látszik, hogy elterjedt jelenségről van szó, és vannak, akik valóban arra szakosodtak, hogy gyanútlan embereket átverjenek és kifosszanak.


pontos átlag: 5.00

pontos átlag: 2.92


Hozzászólások

10 megjegyzés » “Az ereszcsatorna-biznisz és naiv áldozatai”

  1. eckstein-kovacs peter » szeptember 1, 2009 3:29 pm

    Le kéne fülelni őket. Irjatok részleteket nekem, vagy egyenesen a zsarúknak, akiknek egyébként már szóltam.
    eckstein@presidency.ro

  2. ZOL-STEEL » augusztus 23, 2009 7:46 pm

    forduljon hozzank bizalomal,! Zol-Steel www.jgheaburi.cabanova.ro

  3. andras » július 30, 2009 3:40 pm

    Velunk is tortent hasonlo, csak azert az sokkal kisebb atveres volt. Nem csereltetni, csak megigazitani akartuk a csatornat. Megegyeztunk egy arban (talan 100 v. 150 lej). Le is szedtek, mondtak ki kene cserelni, de hajthatatlanok voltunk, mondtuk azzal ne foglalkozzanak, rakjak vissza. Errefel mondjak, de lyukas: szeggel utottek rajta lyukakat!!! A felesegem kiakadt es megmondta, hogy ok lyukasztottak ki, forasszak be es rakjak vissza. Megvolt, a vegen mond vagy ketszeres osszeget, de nem mentunk bele: megegyeztunk egyben, annyi legyen. Annyit tettunk, hogy kaptak meg fel liter palinkat. Ja, es kozben egy kerti asztalunkat is tonkretettek, bar annyit nem ert meg, hogy meg azert is cirkuszoljunk. Orvendtunk, hogy elhuztak.
    Ezek nem kalaposak voltak, de nyaradmentinek mondtak magukat.
    Szerintem elore meg kell egyezni mit csinalnak, a vegosszegbe es semmi mast nem kell elfogadni toluk, ha meg megis megcsinalnak pluszba valamit, nem kell kifizetni. Ha meg pattognak, mas megoldas nincs, rendorseget kell hivni. De legjobb, ha az ember nem foglalkozik veluk, es mar az elejen elhajtja oket. Inkabb tobb penzert, ceggel kell dolgoztatni.

  4. aradi » július 23, 2009 8:11 am

    Arad megyeben is megjelentek ezek a csalok.
    A modszer mindig azonos, sajnos a rendorseg
    tehetlen vagy nem akar tenni .
    Marad az aldozat es a kar, mert a munka az pocsek ,semmire se jo.

  5. Rennke » július 21, 2009 2:05 pm

    Ey hihetetlen…nemrég szegény kicsi nagymamámmal is kb ez történt, tőle 1100 új lejt csaltak ki a korondi csatornázók a nagy b.. semmiért. És mit csináljon egy idős néni aki évek óta egyedül él és letámadja őt kb 6-7 nagykalapos…??

  6. kolozsvarikitty » július 15, 2009 6:26 pm

    szomorú, azért nagyon, mert elképzelem a kicsi nagymamámat, ahogy ugyanígy átverik, és meg lehetne szólni, hogy balfasz, vagy mit tudom én, de…ez az egész világ nem öreg nagymamáknak van kitalálva az a büdös nagy igazság.

  7. Balázs D. Attila » július 15, 2009 12:54 pm

    Meglátásom szerint az ereszmágusok csapdájába esés korfüggő. A mi esetünkben se apám, se a kortárs szomszéd nem reklamált a rendőrségnek, mire hazaértem - mit sem sejtve - már késő volt, mint a kámfor, eltűntek. Az ominózus cikkemben pusztán arra hívtam fel a figyelmet, hogy NE is álljanak szóba az ilyen “szakemberekkel”. Most pedig egyenesen arra buzdítok mindenkit, hogy hívja ki a rendőrséget, amint megjelennek.
    Messzemenően örülök, hogy felvetettétek itt is ezt az Erdély-specifikus témát.

  8. kesztió » július 15, 2009 11:36 am

    Fiatal vagy középkorú értelmiségi házaspárral azért kíváncsi vagyok, hogy tudnák ezt végigcsinálni. Ide tájékozatlanság kell és nem kis naivitás – no meg főleg irracionális félelem a demokratikus törvénykezési rendszertől.

  9. Petronius » július 15, 2009 11:02 am

    Sajnalatos modon ugyanigy vertek at gyanutlan nagymamamat is Szovata varosaban. Az ar szempontjabol tisztan megegyeztek az elejen belefer volna a nagyi budzsejebe is az ereszcsatorna is csepegett mar reg ugyhogy aktualis volt az akcio. Az atveres ott tortent hogy a megegyezett javitani valo resz helyett, fokozatosan az egesz hazrol kezdtek leszerelni a csatornat ahogy a munkaval haladtak. Igy egyre jobban nott az ar az elore megegyezett arhoz kepest. Szerencsere eszbekapott nagyi es athivta szomszedjat aki ott ult vegig is figyelte meg utasitotta oket hogy mit es mennyit csereljenek ki az elavult ereszcsatornabol. De sajnos meg igy is a megegyezett 400 lej helyett 1400 at kellett, 2 ora egyeztetes utan, leperkalni
    (kolcsonkerni szomszedoktol), miutan a csatornazo szakemberek szama titokzatos modon megharomszorozodott az udvarban es a kapu elott.

  10. szzol » július 15, 2009 10:11 am

    ismerős a sztori. A szüleim is bevették ilyen formábam. Annyira nem fajultak el a dolgok mint ebben a sztoriban, csak volt nagy cirkusz. Amikor követelték a pénzt (persze jóval nagyobb összegről volt szó mint amennyiben “megegyeztek”), és a szüleim nem akartak annyit adni, azt mondták hogy hozzák az egész családjukat a nyakukra, majd tartsák el. Meg paplanokat akartak elvinni, meg ilyenek. Csak szerencsére ezek megijedtek a rendőrségtől, édesapám akarta hívni őket. Akkor megegyeztek egy elfogadható összegben, és a “mesterek” ehúztak.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex