november 10, 2009, hedgehog | Kommunizmus (Sarló és kalapács)| Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Turizmus (A vaku visszavág)

A neo-szocreál költői bája



-Room service? Kérek egy kávét.

-Nem lehet, most nagyon elfoglaltak vagyunk.

A szocreál szállók kipofozott, felcsillagozott verziójában járok: a festék a falon már friss, a csaptelep ambientes pompájában ragyog, és az új ágytakaró színe a függöny vagy a padlószőnyeg árnyalatára válaszol. A bútorok formája, az éjjeliszekrénybe épített, muzeális értékkel bíró rádió vagy a fürdőszobai pult ugyan márványmintás, de dácsiaszürke műanyaga azonban maga a kilógó lóláb.

Az összhatás akár költői is lehetne. De nem az. Legalábbis nem annak a vendégnek, aki a parajdi kempingháztól a budapesti ötcsillagos hotelig terjedő skálán mozgó tapasztalatokkal csekkol be a szállodába, amely jelen esetben a marosvásárhelyi Continental. Bár a név mellékes, ugyanígy lehetne szó bármelyik testvéréről Európa keleti végében.

A mosolygó recepciós abban a pillanatban lefagy, ahogy az ember románul szól hozzá, és egy sündisznó meg egy pulykakakas kombinációját idéző magatartással keni oda a kedves vendég orra alá a kitöltendő űrlapot, minden további hozzáfűzés nélkül. Persze, neki is lehet rossz napja, ám érdekes, hogy ez csak addig érvényes, amíg angolul csevegő szállóvendégek nem kérik a segítségét. Recepciósunk azonnal megtalálja mézzelcsurgatott mosolyát, és ha nem lenne a pult, talán még kezet is csókolna nekik az internetszámla mellé.

Merthogy az internet fizetős – a kapitalizmus vendégnyúzó módszereinek iskolapéldáját sikerrel alkalmazza a neo-szocreál intézmény, óránként 9 lejes nyereséggel. A legegyszerűbb single (egyszemélyes) szobáért fizetendő 290 lejes árszabásba ugyan hol is férne bele a wifi?

Mivel a füstmentes uniós szabványokhoz való igazodást a szálloda úgy oldotta meg, hogy a szobákban lehet cigizni, máshol viszont legfeljebb az épület előtt, a dohányzó vendég egyetlen lehetősége a kávé melletti cigarettára a room service. Amely azonban a rendelés hallatára közli, hogy nem tud kiszolgálni, hívjuk a minibárt, mert ők a szobába is kiviszik a rendelést. Telefonszámot hiába kérek, a válasz az, hogy nézzem meg a brosúrát – amely brosúra említést sem tesz arról, hogy a minibár egyáltalán elérhető volna telefonon.

Sebaj, a reggeli mellé úgyis jár kávé. Amely reggelit kantinba illő, anyásan kedves, középkorú pincérnők kísérik (ez dicséret volt), és amely szemmel láthatóan kontinentális reggeli szeretne lenni. Nem az. A müzli mellől hiányzik a tej, ami után hiába vizslatok árgus szemmel az egész teremben, nyoma sincs. A kínálat előre elkészített rántottából (lásd: cipőtalp), finom, de cseppet sem diétás sült kolbászból, vagy három féle hidegfelvágottból, egyféle sajtból, joghurtból és a szokásos dobozkás vajból, dzsemből, mézből áll. Zöldségek vagy gyümölcsök sehol, nesze neked, egészséges életmód mellett tüntető sznob nyugati vendég.

Minekutána a sonkában ráharapok valami keményre, a hányingert elkerülendő fülön ragadom a kávéscsészét, és felmenekülök vele a szobámba dohányozni. Másnap pedig a McDonald’s-ban reggelizem. A neo-szocreál fíling lehet bármilyen költői, ha az ember hasa korog.


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 3.09


Hozzászólások

4 megjegyzés » “A neo-szocreál költői bája”

  1. hedgehog » november 11, 2009 3:46 pm

    Kedves Bolha, azt hiszem, az, hogy inkább hajlandó voltam 15 lejt otthagyni a Mekiben, mintsem ingyen reggelizzek, elég bizonyíték rá, hogy nem pusztán rossz kedvről volt szó.

    (Abban meg hadd ne versenyezzünk, ki hány hotelben járt. Én úgy érzem, a parajdi kempingháztól a budapesti ötcsillagosig elég hotel van ahhoz, hogy legyen viszonyítási alapom.)

  2. kolozsvarikitty » november 10, 2009 8:43 pm

    Ismerek én is hasonlót párat az országban! Ha valaki Bákóban jár a Moldova szállót ki ne hagyja, különösen a reggelit!

    Nem tudom ki lehetett az a perverz “dizájner” aki kitálalta a teljes szavanna vagy milyen hangulatot az étkezdébe: műlugas padlótól plafonig-művirágból, és a plafonon is, ilyen zöld csüngősből, valódi műszavanna illatosítóval, és hatalmas plüss oroszlán, tigris, zsiráf stb. hogy az öszkép teljes legyen!

  3. bollha » november 10, 2009 5:30 pm

    Á, hogy valami rosszat mégis mondjak róla: iszonyú meleg volt, legalább 30 fok a szobákban. A fűtést lehúzva, az ablakot kinyitva lassan elviselhetővé vált. No, ez viszont fölösleges energiapazarlás a részükről. De fenntartom: én nagyon jókat reggeliztem ott. Hiányoltam a TV programok közül - melyek a nemzetközi vendégek igényeit hivatottak kielégíteni - a német nyelvű programokat, de mindent összevetve kellemes szállást nyújtott két éjszakára.

  4. bollha » november 10, 2009 5:23 pm

    Bocsáss meg, kedves szerző, én éppen a hétvégén szálltam meg ebben az állítólagosan neo-szocreál szállodában, és - bár nem csak a parajdi vendégházban, de párizsi négycsillagosban is megfordultam már közepesen hosszú életem alatt - én teljesen meg voltam elégedve a háromcsillagos szolgáltatásukkal. A szoba berendezése teljesen rendbe volt - kb. egy szinten a Karlovy Vary-ban tapasztalt háromcsillagos szállodával, mintha még a padlószőnyeg is egyforma lett volna. Az a kis brosúra, amely tájékoztatott erről, arról, szerintem rendben volt, én minden kérdésemre választ kaptam belőle, ezért nem rendeltem vacsorát a szobába. :). Persze lehet, hogy a minibár száma tényleg nem volt benne.

    A kontinentális reggeli tartalmazott 2 féle sajtot, telemeát, krémsajtot, 3 fajta felvágottat, 2 féle vajat, valamint meleg ételt: tükörtojást, rántottát, virslit és kolbászt. Ez utóbbiakat - a meleg fogásokat - a nyugati szállodákban sokszor hiányolnom kellett, bár az említett párizsi hotel kínálatában jelen volt - azt a rántottát viszont én nem szerettem. Ezen túl még rengeteg finomság volt, gyümölcs is és zöldség is, natúr gyümölcslé, joghurt.

    Velem úgy a recepciós - akivel románul beszéltem - mind a kiszolgáló hölgyek rendkívül kedvesek voltak.

    Miért is kellett ezt a szállót így lehúzni???? Szerintem nemcsak a recepciósnak, neked is rossz napod volt aznap…

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex