január 12, 2010, knorr | Közlekedés (Gyí, te Logán!)

Fény a sáros, sötét bekötőút végén



Hogyha még nem próbáltad volna ki az Észak-Erdélyi Autópálya elkészült, 42 kilométeres szakaszát, most tedd meg. Az igazi ínyencek ráadásul Torda felől hajtanak rá: araszolnak egy jót a panelek között, megkeresik a kis, nyamvadt, ferdén lógó autópálya táblát az egyik körforgalomban (tudomásom szerint két helyen van kitáblázva a lehetőség, egyik tábla sem nagyobb mint egy rendes közúti jelzőtábla) majd ráállnak az autópálya felé vezető útra.

Úgy az igazi, ha sötét van, szemerkél az eső, és mondjuk egy nyergesvontató halad előtted. Kihalt vidéken zötykölődsz, lépésben, közben azon gondolkozol, volt-e ezen az úton valaha aszfalt? Mert hogy most nincs, az biztos. Mivel nem lehet gyorsan (mit gyorsan? 15 km/h életveszély) haladni, van időd megfigyelni a környéket: kihalt gyártelep, kóbor kutyák szaladnak az autó után, egy-egy kivilágítatlan szekér, no meg a szuszogva-nyögve, sárfröcskölve araszoló nyergesvontató.

Mikor már gyanakodni kezdesz, hogy talán rossz helyen jársz, mert az útkereszteződésben ugyan volt egy ferdén lógó tábla, de hát egy tábla Romániában annyira relatív, főleg, ha ferdén lóg, nos, mikor már azt fontolgatod hogy visszafordulsz, akkor feltűnik egy haloványan kivilágított csík a távolban: csak nem az autópálya? Közben kiérsz Tordáról, valami mezőféleség közepén vagy, újabb fakó táblák jelzik hogy épp Várad fele tartasz az Aranyos völgyén keresztül, amikor az előtted haladó nyergesvontató megpöndörödik, te utána, az út mintha megszélesedne és kisimulna, majd beérsz egy körforgalomba, ami valójában nem körforgalom, mert az egyedüli lehetőség Kolozsvár fele menni.

A többit nem mesélem el, próbáld ki. Csak annyi, hogy a pálya tükörsima, az est sötét, forgalom nincs. Sebességkorlát és radar sincs (remélem). És a szalagkorlátot is felszerelték már.


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 3.07


Hozzászólások

10 megjegyzés » “Fény a sáros, sötét bekötőút végén”

  1. Eddie303 » március 10, 2010 1:49 am

    Az lenne az igazi, ha megcsinalnak vegig es osszehuznak az M3-assal, nemetorszagig be mernem vallalni 1 napra az utat :)

  2. kolozsvárikitty » február 18, 2010 10:07 pm

    Szerintem még annak is gyenge:”autopalyanak titulalt kerulo ut.”

  3. alex » február 14, 2010 12:38 pm

    Nagy Istvan reagalasa valtott ki bennem hozzaszolast.Szerintem Nagy Istvan nem is volt az apalyan , vagy nem vezetett.Ahelyzet az, hogy ez egy szar kerulout, nem hurrogom le, csak annyit tennek hozza, hogy a Hungaroringen is tobb az egyenes.Pihenohely nincs, ha utoler a szaras, az mar kesz beszaras. Akkor eri meg ramenni, ha Brassobol mesz Varadra.A regi uton is pont fel orat haladsz Kolozsvarig.Ha ki akarod kerulni a Kincses varost, akkor ok.Akkor lesz igazan rendben, ha elkeszul az Aranyosgyerest kikerulo ut is.akkor mar nyersz idot is.Es tsztelt nagy Istvan, engedtessek mar eccer meg a szabad velemennyilvanitas, sokak szerint ez autopalyanak titulalt kerulo ut.

  4. Nagy Istvan » február 9, 2010 10:50 am

    Kedves ciikkiro Ur!Sajnos mi magyarok is atvettuk a bukaresti stilus, azt , hogy elegans mindent lehurrogni.A Torda-Gyalu autosztrada teljesen megfelel minden standarnak, kiveve annak aki meg soha nem volt egy igazi autopalyan!!igen 130 km a megengedett sebesseg(Hollandiaban 120 es sokszor 100), tehat orvendjunk, hogy van jo lenne , ha tobb lenne, de ne legyunk nyegle- cinikusok, hanem neha legyunk “normalisak” is.Egyebkent egy gyenge , rosszindulatu, amator cikk.

  5. Akabelle » január 17, 2010 2:13 am

    ehh… szegény Torda mindig megjárja… már nem egyszer került fel ide…

    Az tény és való, hogy ott eléggé el van dugva a feljáró, és hogy eléggé stikás az ide-oda kanyarodó úttal. És van tábla Gyulafehérvár felé, de abba az irányba nehezen fog eljutni akárki is (egyelőre). Gyéresen van elvileg a 0. kilométer, tehát a tordai végénél, ha jól emlékszek, 12-t ír.

    Mindegy nekünk, tordaiaknak, hogy ez van vagy nincs. Kolozsvárra 30perc alatt beérünk a klasszikus úton. Mert Gyalutól a központig egy kicsit aktívabb forgalom esetén sokkal tovább tart az egész… De jó, hogy legalább kevesebb a teherautó a városban.

    Állítólag tavasszal lezárják, mert folytatni akarják az építkezést. Vagyis szétszedik a végét, mint a legót, és rakják tovább…

    - Hogy legeltet az orosz juhász?
    - …?
    - Sztyepp báj sztyepp.

    na, valahogy úgy lesz ez is.

  6. andras » január 13, 2010 11:17 am

    Mehetnel a masik uton, a kozpont elotti nagy korforgalomnal, az jobb minosegu. Sebesseggkorlat es radar VAN.

  7. Zoli » január 12, 2010 11:46 pm

    Nagy kár, hogy már ide a jó kis Balkánra is elért már a nyugati civilizáció egyik újabb szennye, az autópálya, még ha csak mutatóba is. Csak felhajtasz, aztán monoton kilométerek. Hol itt az élvezet? Faluban százhússzal elhúzni az éppen az élete filmjét élvező vénasszony mellett, villogó szembejövőkkel egy sávban előzni, halálfélelemmel küszködő mazsolák közt szlalomozni, az izgalom, hogy a következő, csikorgó kerekekkel vett kanyar után ott egy szekér… ezek adják egy igazi balkáni örömutazás savát-borsát!

    Még szerencse, hogy jó lassan haladnak, évente hét kilométer, tehát röpke 142 év alatt akár 1000 km is elkészülhet. Megnyugodtam, nincs veszélyben a Balkán-romantika, unkokáinknak is jut belőle.

  8. Gergo » január 12, 2010 11:42 pm

    a korforgalomban lehet kanyarodni Gyulafehervar iranyaba is. (Alba Iulia)

  9. kolozsvárikitty » január 12, 2010 9:42 pm

    Vajon együtt jártuk meg ezt a csinos sztorit, vagy többen is lesz..ták? Amúgy, ha együtt utazhattunk, én máshogy írtam volna meg. P

  10. Ági » január 12, 2010 7:00 pm

    Tényleg hihetetlen, hogy mennyire el van dugva Torda felől, nekem eddig csak egyik kis táblát sikerült felfedezni.

    Viszont sebességkorlátozás van: 130km/óra, ha jól tudom:).

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex