október 8, 2010, Dunci | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Turizmus (A vaku visszavág)| Közlekedés (Gyí, te Logán!)

Mennyire Balkán Szlovénia?



A Kolozsvárról Hosszúfaluba (Dolga Vas-ba) tartó utunk során azon gondolkoztam, hogy mennyire tekinthető mentalitásban Szlovénia balkáninak, hiszen eddig csupa jót hallottam róla, és az én zsivajos, pörgős Balkán-képembe valahogy nem is nagyon tartozott bele ez a kis, nyugat-balkáni ország.Reggel 11-kor indultunk Kolozsvárról, elhagytuk a Királyhágó már általam százszor megjárt szerpentinjeit, elmentünk a Szakadáton már évek óta felszámolás alatt lévő Coca-Cola gyár mellett, majd a magyar-román határ előtt egy benzinkútnál pihentünk meg. Míg a többiek kávéztak én a dvd kínálatot böngészem: az egyik felirat azt hirdeti, hogy 29,9 lejért akciósan 3 óra filmet kaphatsz. Erről eszembe jutott az egyik svéd gyermekvers, melyben egy gyerek arról panaszkodik, hogy kilószámra kapja a bélyeget, mióta apja megtudta, hogy gyűjteni szándékszik…

A benzinkút kávézójában nem volt egy konnektor sem, így egyik útitársam a pult mögül kért egy kis áramot. A kiszolgáló egy kis idő múlva közölte vele, hogy kell neki az a konnektor, majd választ se várva azon nyomban kihúzta a dugaszt a falból és így útitársamnak 20 percnyi elmentetlen munkája veszett el. Ez Balkán - gondoltam magamban. Minthogy az is csak itt történhet meg, hogy ott cigiztünk a benzinkút kávézójában, ahol tilos a dohányzás.

Ráadásnak a határra vezető úton két férfi rohant át, akik leintik a menetrendszerű buszt (persze nem a megállóhelyen) és az meg is állt nekik: ez is Balkán, de talán ez a jó oldala.

Miközben haladtunk a Szlovénia útikönyvet böngésztem és egyre jobban megszerettem azt az országot, pedig még soha nem tettem be oda a lábam. Északról-délre a legnagyobb átmérője 120 km, nyugatról keletre pedig 250 km, lakossága 2 millió, ebből 1,8 millió szlovén, a többi kisebbség: szerbek, horvátok, magyarok, albánok, olaszok. Ez volt Jugoszlávia leggazdagabb része és bár a kommunista országokra jellemző iparosodás itt is elkezdődött, kevés nyomot hagyott ez a természetben, sokan szokták a Balkán zöld gyöngyének nevezni Szlovéniát.

A magyar-román határt símán abszolváltuk, majd sorra hagytuk el a furcsábbnál furcsább nevű magyar településeket: Turgony, Debrecen-Ondód, Csörnyeföld, Murarátka, Muraszemenye. Monoron a Csülök & csülök nevű fogadóban a pincér kolozsvári volt. Kicsi a világ.

Egy kis kitérővel Pest felől közelítjük meg Szlovéniát, az M7-es autópályán. Autópálya-matrica vásárlás, majd 120-as állandó tempó: a rádióból Goran Bregovic Gas, gas, gas című száma szól. Kezd besötétedni, az autópálya monotóniáját kis Freddie Mercuryval próbáljuk megtörni.

Határátlépő ezen a szakaszon nem volt Magyarország és Szlovénia között. A határjelző tábla után még 10 km és ott vagyunk Dolga Vas-ban, az autópályamatrica hét napra 15 euró, kicsit borsos összeg, de kifizettük.

Este 9 körül a falu teljesen kihalt volt, a helyi kocsmába mentünk útbaigazítást kérni. Mindenki szlovénul beszélt, de ahogy meghallották kérdésünket, rögtön átváltottak tört magyarra.

olimpija.jpg

Az Olimpija motelben már vártak minket, a záróra közel volt, a recepciós lány (szlovéniai magyar) leültetett minket a vacsorához. A szakácsok érkezésünkkor sündörögtek vissza a konyhába, felmelegítették az ételt és felszolgálás után el is húztak jó hamar. Ez volt az első jelzés számunkra, hogy itt a vendégszeretet csak maximum záróráig tart.

A helyi kalauzunk is hamarosan megérkezett, útbaigazított minket, kicsit beszélgettünk vele, majd a pincérnő sürgetve jött, hogy zárnak és előtte még meg kell mutassa a szobáinkat. Ez volt a második figyelmeztetés. Gyorsan megettük a vacsorát, a sört azonban már nem volt időnk meginni, otthagytuk az asztalon, gondoltuk visszamegyünk érte miután láttuk a szobát, bíztunk benne, hogy nem öntik ki.

Szobafoglalás után a vendéglő ajtaját belülről bezárták, azaz finoman jelezték, hogy így is eleget zavartunk már késői érkezésünkkel, söreink pedig bent maradtak, de gondoltuk pótoljuk őket a helyi kocsmában. Miután kipakoltunk, lementünk a hotel előterébe, ahol a vendéglő személyzete cigizett egyet, áldomásként a zárásra.

Némán mentünk el mellettük, a kínos csendet megtörvén köszöntünk nekik, ők meg kelletlenül egy jóéjszakát-ot pusmogtak el az orruk alatt, úgy gondolták hálásak kellene legyünk, hogy visszaköszöntek nekünk.

olimpija2.jpg

A kocsmába záráskor értünk, nem volt bent senki csak a pultos. Mikor meglátott minket, morcosan közölte, hogy már záróra van és abban a percben ahogy kiléptünk lekapcsolta a villanyt.

Visszaballagtunk a szállásra, ahol valószínűsíthetően csak mi voltunk, elszívtunk egy cigit, majd elkönyveltük, hogy Szlovénia ezen része még biztos Balkán. Lássuk mi lesz holnap.


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 3.70


Hozzászólások

5 megjegyzés » “Mennyire Balkán Szlovénia?”

  1. bacsa » október 26, 2010 8:41 am

    kesztio, te Salaci vagy?? mehogy enis Palicsfurdon, hasonlo elmeny :)

  2. kesztió » október 9, 2010 1:15 am

    A vajdasági Palicson (Szerbia) viszont este 11 után éppen hogy nem állították fejre a Jelen Salaš nevű fogadót, hogy méltóképpen vendégül láthassanak és szállást tudjanak nyújtani, ráadásul még romániai szemmel is hihetetlenül baráti áron. Magyarul (a reggelinél pedig angolul) tudó alkalmazottat is kerítettek a kedvünkért.

    Balkán és Balkán…

  3. reccsman » október 8, 2010 12:11 pm

    attól h záróra az záróra, még nem Balkán, ejsze…
    láttad vna az angol haveromat panaszkodni az ottani 11órás pub-zárás miatt…meg ugye a mediterránok amúgy is lazák az órarenddel, nem viszik túlzásba a melót. szieszta mindenkinek, minden nap - ajtózárás, amikor jólesik, ajtónyitás dettó. szóval a órát jelölő számokkal nincsenek jóban a taljánok, hispánok, hellének, tudtommal.
    na, de várjuk a folytatást!

  4. bacsa » október 8, 2010 5:22 am

    ez nem Balkan vagy nem-Balkan kerdese szerintem. Ez “HosszuFALU” kerdese. Barhova mesz kis helysegbe, nem fognak turistak kedveert zarora utan mosolyogni, ugralni, kellemeskedni.
    Meg orulhettek, hogy nem kellett varni a recepciosra hogy elokeruljon valahonnan… mer az sem ritka hogy este x ora utan nincs recepcios szolgalat.

  5. Egy » október 8, 2010 3:20 am

    Azért balkán szerinted “Szlovénia ezen része” mert pontosak az emberek?

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex