október 11, 2010, Dunci | Turizmus (A vaku visszavág)| Kaja (Odakapaszkodott a fazékhoz)| Arculat (Balkán dizájn)| Munkahely (Meló-dráma)

Anti-Balkán avagy Szlovénia reloaded



A panzióban továbbra sem szeretnek minket. Bár belépéskor a tulajdonos, akinek a frizurája a ’80-as évek kelet-német hajviseletét idézte, köszönt mindenkinek, de a recepciós még mindig morcos volt. A szakácsné pedig, mintha csak otthon lennénk, lazán kikiabált a konyhából, mikor megkérdezte mit kérünk reggelire. Először nem is értettük mit mondott, de másodjára kapcsoltunk, hogy azt kiabálta: “ham and eggs” (sonka és tojás) jó lesz? Nekünk megfelelt.

Azonban a később tapasztaltak alapján úgy vélem, hogy ez egyedi eset lehet, mert Szlovénia amolyan anti-Balkán ország: földrajzilag ebben a térségben helyezkedik el, mentalitásban azonban nyugatra tart. Mondom ezt azután, hogy alkalmam volt kicsit betekinteni a helyi iskolák helyzetébe.

Itt bújik meg a suli

Nyírják a füvet a suli mellett

A pedagógusokat megbecsülik. Egy frissen végzett, aki napi négy órát dolgozik, havi kb. 1000 eurót is keres, az összeg pedig az évek múlásával egyre nő, ehhez pedig még hozzájön az esetleges utazási és étkezési támogatás is.

A suli kívülről

Az iskolák álomszerűnek tűnnek az otthoni kopár, tömbházak közé zsúfolt sulikhoz képest. Az első fontos ismérvük, hogy elegendő tér áll az iskola rendelkezésére, van hatalmas udvar, sportpálya, bent tágas folyosók, világos osztálytermek fogadják a gyerekeket. Érdekes a papucsrendszer is, ugyanis az iskolában mindenkinek kötelező papucsban járni.

4egy-iskolai-ebedlo.jpg

Ezen kívül az étkeztetést is az intézményen belül oldják meg, minden iskolában van ebédlő, ahol napjában kétszer (egyes esetekben háromszor) étkezhetnek a sulisok. Van tízórai, ami napi 80 eurócentbe kerül, de ennek a kétharmadát ettől az évtől az állam állja, úgyhogy, heti 5-6 euróért a gyerek minden nap kap tízórait. Az ebédet már nem támogatja az állam, de a tanulók többsége így is a suliban ebédel.

És nemcsak valami ócska menzai kajákat, a szakácsok próbálnak egészségesen főzni: például egész Szlovéniában nagyon elterjedt a hajdinakása, no meg a tökmagolaj is. Ráadásul létezik az Európai Unió által támogatott „Gyümölcsöt az iskolákba nevű program is, melynek köszönhetően az iskola folyosóján egy tálba ki van téve mindenféle a környéken honos gyümölcs (szilva, alma stb.), amiből napközben bárki elvehet.

Az egyik igazgatónő szerint Szlovéniában nagy gondot fordít az állam arra, hogy polgárai rendszeresen étkezzenek, általában mindenhol van ebédszünet, például az egyetemeken is, ráadásul az egyetemisták sokszor kedvezményes árakban részesülnek. Egy ilyen kedvezményes menü ára 2 euró körül mozoghat, ami Romániában is nagyon olcsónak számít.

Szemétgyűjtés

A környezetvédelemre való nevelés már az iskolában elkezdődik, van papír-, elem-, és pillepalack-kupak gyűjtőhely az iskolákban, dohányozni csak az épületektől jó messze lehet. Egyébként három éve a kocsmákban is tilos a dohányzás.

Ami a szlovén és magyar gyerekek együttélését illeti, itt látszólag megvalósulni látszik a kisebbség és többség közti harmónia, ami Romániában elképzelhetetlen: a Muravidéken csak kétnyelvű iskola van, ahol a szlovénok is tanulnak magyarul. És nemcsak a helységnévtáblák, hanem a feliratok, a szolgáltatások is mind két nyelven vannak feltüntetve. Azonban az egyik pedagógus szerint ennek az a hátránya, hogy sokan elszlovénosodnak. (A Muravidéken kb. 5 ezer magyar él, egész Szlovéniában kb. 8 ezer és vagy 10 ezerre tehető azoknak a száma, akik beszélik a magyar nyelvet. )

Ne hányj állva!

A kis ivó mosdójának ajtaján pedig egy érdekes felirat fogadott minket: tilos állva hányni:) Holnap kis következik egy kis kitérő Mariborba, majd Horvátországon keresztül Szerbiába megyünk.


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.82


Hozzászólások

3 megjegyzés » “Anti-Balkán avagy Szlovénia reloaded”

  1. Sancho » október 15, 2010 12:38 am

    @Kr: Szerintem, ott nyugodtan megfohatod az ülőkét hányás közben, biztos nincs rajta lábnyom, vagy a mégrosszabb, hogy le lenne fosva, mint az itteni hasonló intézményekben.

  2. Kr » október 12, 2010 12:06 pm

    Nem nem. Tilos az uloket megfogni mikozben hanysz. Ki tudja ki ult rajta elotted? :)

  3. Virtual » október 11, 2010 3:14 am

    “tilos állva hányni”…hát ettől padlót fogtam:-)))

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex