december 14, 2010, mse | Bürokrácia (Bélyegnyalinda)

Személyazonosság-csere



14 éves koromban személyazonosságot cseréltem az ikertestvéremmel. Furcsa, már-már futurisztikus esemény, mégsem lehetetlen. Egész addigi adatbázisokba foglalt életünk akkor egy tollvonással felcserélődött.

Történt ugyanis, hogy személyazonossági igazolványt kellett kiváltanunk a helyi rendőrségen. Izgultunk is, mostmár valós identitásunk lesz az állam szemében, szinte felnőttünk. Fel is vettük a szép ruhánkat, megfésülködtünk, és elmentünk fényképet készíttetni, és kitölteni a szükséges formanyomtatványokat. A születési bizonyítványról a hivatalnokok ügyesen kimásolták az adatokat, és kitöltötték a papírokat.

Tudni kell, hogy a személyazonossági számunk ikrek lévén csak egy számjegyben különbözött, az utolsó előtti nekem 5-ös volt, testvéremnek pedig 6-os. Nos, a meglepetés igazán nem is akkor ért minket, amikor kézhez kaptuk az igazolványokat, és láttuk, hogy bizony felcserélték a számokat – a kavarodás gyakran előfordult azelőtt is, sokszor összekevertek minket a dokumentumok szintjén. A helyzet balkáni jellegét inkább a hivatalnokok megoldása emelte a csúcspontjára: elkérték a születési bizonyítványokat, mondván, hogy egyszerűbb azokban kijavítani a számokat, mint új buletint készíteni. Egy fekete írószert jó erősen megnyomva átírtak hát a  személyi számunkat: így lettem én azontúl 6-os, testvérem pedig 5-ös. És a bizonyíték:

emese2.jpg emese12.jpg


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.80


Hozzászólások

6 megjegyzés » “Személyazonosság-csere”

  1. szemmel » január 23, 2011 3:46 am

    Nem ennyire látványos: nekem az ösztöndíjamat utalták át az egyetemen többször is egy azonos nevű személynek, aki viszont sohasem kapott ösztöndíjat. A nevet leszámítva a szak, az évfolyam és a többi személyes adat természetesen különbözött. Elintéztük egymás között egy-két skizofrén levél váltása után. A második eset volt a durvább: kiderült, hogy több összeg van, mint ösztöndíj. Majd az is, hogy két ösztöndíjat kaptam, tkp. mindkettőre jogosult voltam, de akkor is csak egyet lehetett kapni. A tévedést nyilván nem én követtem el, viszont a letolvajozást és szidalmakat nekem kellett bezsebelni, aminél csak az volt fájdalmasabb, hogy a pénzt is nyilván vissza kellett fizetni.

  2. FlagellumDei » december 20, 2010 2:10 am

    Hasonlo volt az en esetem is, habar ikertestverem nincsen. A regebbi, konyvecske formaju ” buletin” volt a foszereplo.
    Amikor hajtasi jogositvanyomat csereltem, sajnalkozva szollitott fel az ablaknal szolgalo rendor, hogy nem adhatja ki, mivel a ” buletin “-ben szereplo szemelyi szam es az uj jogositvanyban szereplo kozt 1 szam elteres van. Azt is tudta, hogy a szemelyimben vetettek el es hogyan is kellene az kinezzen.
    Atballagtam hat a Borsos Tamas-ba ( Marosvasarhely), fel napot sorban alltam harom kulonbozo ablaknal ( egyiktol kuldtek a masikhoz ). Vegul egy ebedszunetre indulo civil ruhas alak mordult ram, hogy mi is kellene nekem? Miutan elmagyaraztam, keszsegesen visszafordult az irodaba, behivott, egy darabig kotoraszott a fiokjaiban majd a zsebeben. Aztan vegul tolem kert egy golyostollat, lazan atjavitotta a szamot es mar mehettem is.
    A rohely az, hogy igy mar a jogositvanyt is gond nelkul kibocsajtottak…

  3. kesztió » december 15, 2010 12:12 am

    Az érdekesség kedvéért megjegyezném, hogy az utolsó számjegy az ún. kontrollösszeg, amivel ellenőrizhető, hogy a személyi szám számjegyei jók-e. Ezt a számjegyek bizonyos, helyiértéktől függő fix értékkel való beszorzásával, majd a belőlük kapott összeg 11-gyel való osztási maradékával képezik. Így elvileg NEM LÉTEZHET két olyan személyi szám, melyek csak egyetlen számjegyben különböznek.

    Gyakorlatilag viszont igen! Ugyanis – mivelhogy 10-es számjegy nem létezik – a 10-es osztási maradékot ugyancsak 1-gyel jelölik. Így az ikreink közül egyiknél pont 10 volt az osztási maradék, másiknál pont 1, azaz a kontrollösszeg mindkettőjüknél 1-nek jöhetett ki!

    Elég buta rendszer, mert ha a hivatalnok elgépeli az egyik iker egyik számjegyét, a rendszer nem mindig veszi észre a hibát. Magyarországon ez ellen úgy védekeznek, hogy 10-es osztási maradékú személyi számot egyszerűen NEM OSZTANAK KI.

  4. Kozocsay » december 15, 2010 12:08 am

    Ez egy nagyon jó rövidfilmes téma lehetne.

  5. Tzoli1971 » december 14, 2010 7:50 am

    Egyetlen szerencse, hogy a kontrollszám (az utolsó a számsorban) mindkettőtöknél megegyezik. Ellenkező esetben a megváltoztatott számkód annyira lett volna használható, mint “hótt lovon, s luxuskocsin a patkó”. Egyébként nekem egy kicsit furcsa az, hogy csak az utolsó előtti szám volt a megkülömböztetés, mivel ennek a számnak a megváltoztatása eleve módosítja az utolsó számot. Ahhoz, hogy pontos képem legyen viszont ismernem kellene a számsor többi komponensét is, mivel nem teljesen lehetetlen a szituáció.

  6. Roli » december 14, 2010 7:07 am

    Az ilyen abszurd kis történetekre annyit lehet csak mondani hogy: This is Romania, man:)) Ez az az ország ahol például több millió eurós villamosok megvásárlása után jönnek rá arra, hogy karbantartásuk túlságosan költséges vagy hogy egyszerűen nem tudnak közlekedni a külömböző negyedek sinpárain. Szokd meg vagy szökj meg. Ezt mindenki eldöni magának, de mindenkit inkább arra buzdítanék hogy próbáljunk meg együtt a pozitív változás részi lenni.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex