január 18, 2011, sssipike | Bunyó (Kis délutáni testmozgás)| Szemét (Ahogy esik, úgy suppan)| Közlekedés (Gyí, te Logán!)

Mit is csorgat a szomszéd, miközben velem beszél?



Mindig is a gyermekkoromra emlékeztet, ha látok egy szétszedett, zsíros, ütött-kopott autót, amit a tömbház parkolójában szerel a tulajdonosa. Annak idején, a nyolcvanas években minden magára valamit is adó férfi űzte ezt a sportot. Hétvégenként a blokk környéki garázsok (mit garázsok, játszóterek, járdák, udvarok) benépesültek oldalukra támasztott csotrogányokkal. Békésen folydogált az olaj, csengett a kalapács, káromkodott az apamackó. Minden tömbháznak megvolt a nyugdíjas autószerelője, aki két fillérért, hallás után szelephézagot állított, hengert csiszolt, motort újított fel, alkatrészt „szerzett” vagy egyszerűen csak ült a napon egy üveg sörrel, és csendben izzadt.

Én szeretem ápolni a hagyományokat, éppen ezért, ha tehetem, néha kimegyek az udvarra biciklit (vagy újabban autót) szerelni. A fiatalok csak néznek, az öregek hümmögnek, és persze azonnal előkerül egy régi szaki, aki egy szempillantás alatt megmondja mi a baj, és mit is kell csinálni. A fiam körülöttünk téblábol, egy bottal „szerel” – ilyenkor érzem, van folytonosság a múlt és a jövő között.

Egy csendes szombaton épp egy lökhárítót próbáltam visszaszerelni, amikor megjelent a szomszéd. Ötvenes, nagydarab ember. Buherálós fajta, korábban egy régi Daciát bütykölt az ablakunk alatt. Meg is áll, megy az ilyenkor szokásos, „Mere treaba?” kezdetű kérdezz-felelek, majd betér az autó mellett álló, fedett szemétkuka-tárolóba. Kidob valamit (tompa puffanás), majd – még mindig magyaráz – hirtelen egy halkan csordogáló hangra leszek figyelmes. Én hirtelen valami nagyon illetlenre gondolok, de valahogy nem jön hogy elhiggyem:  dumája alapján mégiscsak valami mérnök-féleség lehet, meg végig a szemembe nézve beszél, biztos valami palackból csorgatja a vizet. Hanem aztán a jellegzetes, rázó mozdulatot is látom, és csak állok és nézek, mint Lulu a doktori védésen.


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.72


Hozzászólások

5 megjegyzés » “Mit is csorgat a szomszéd, miközben velem beszél?”

  1. janez » július 8, 2011 5:35 pm

    hát a medve hol volt ?

  2. V10R1C4 » január 19, 2011 5:04 am

    Nem is ertem, mit csinalsz meg mindig ezen a zsenidhez nem melto szemetdombon, ahol mindenki ott brunyal, ahol epp humora van hozza?! Ja, hogy ez a te hazad, es csak a Te civilizalo hatasodnak koszonheto, hogy meg nem maszott mindenki vissza a fara? En kerek elnezest. Az orszag civilizacios szintje bammeg, ilyen dumat. Csodanyugaton gondolod, hogy nincsenek trotlik/hulyek?

  3. pjotr » január 18, 2011 5:59 am

    Ecce Kolozsvar.

  4. zsu » január 18, 2011 3:23 am

    ez is egyfajta hagyományőrzés… :)

  5. Zoli » január 18, 2011 2:17 am

    Csak nem gondolod, hogy el fog pazarolni egy egész tartálynyi vizet otthon, akárhányszor csorgatni kell neki?!

    Az apja is így csinálta anno az istenhátamögötti tanyájukon… hogy most “blokkban” lakik, meg hogy épp nézed, az részletkérdés. Különben is te vagy a hibás, nem illik nézni senkit, aki a dolgát végzi! :))

    A sztori hűen tükrözi az ország civilizációs szintjét.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex