február 27, 2009, Pistukafijam | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Bürokrácia (Bélyegnyalinda)

Urdzsenca á la Kluzs



Július vége felé sikerült eltörni a könyökem. Persze az esés után ki gondolta volna, hogy el is törik az az orsócsont? Na mindegy, gondoltam hazafelé megyek, holnapra majd feldagad, valami diklofenák csak kerül. Találkozok az asszonnal es, mondom neki, nem tok rendesen fogni a jobb kezemmel, nézi ő is, sehol dagadás, vér, semmi, de azért nézzünk fel a sürgősségre, úgyis 10 percre vagyunk tőle. Ez mind olyan fél 7 körül este.

Gondolom, najó, mennyünkszeg. Ott es mi fogad? “Bine ati venit la Serviciul de Urgente Cluj… blá blá blá”. Beh jó, morrogtatok, még ilyen szépen üdvözölnek. Azzal én az ajtón be, asszony marad künn, mett hát neki nincs semmi baja, s a pázás legény rögtön rea es szólt. A fogadónéni teljesen illeszkedik az ilyen fajta sztereotípiákba: Kissé hízófélben, keskeny ajkak rendesen kirúzsozva, indulófélben levő toka, három lájbit es keresztülszúró tekintet, s egy sipittozó rikácsoló pulyka-liba-ruca hangkombináció. “Cse avec?” - Elmondom, ne, ez van, mentem, megcsúsztam, rossz helyré estem, fáj a könyökem, nem tudom sem forgatni, a kezemmel fogni sem tudok, valami nagyobb baj van. -”Ehh, sztác zsosz, imediat, nu pare grav, probábil entorszö” -Jójó, entorsza, az eppen nem fáj ígyö!! S azzal le két néni közé. Közben sürgés-forgás, három asszisztensnő forog egy emófrizurájú kokalár/aranyifjú körül, aki szegény nagyon piheg, s nézik fejét-lábát… kiderül, hogy elájult, mert nem evett semmit, de reggelig tömte magába a viszkiredbullt.

Na fájin, morgolódok tovább, közben nincs idő, eltelik két óra, láttam nénit, akit Nemeszsukról hoztak, mert szegbe lépett, más halom nyugdíjast, akik ugye a lehető legnagyobb melegben koslattak, s persze, hogy bajik lett. Kezdem magam is nézni, hát így kívülről mintha semmi bajom sem lenne. Egyáltalán nem mutatok betegnek! Egy kötés legalább, hogy tartsa meg a karom, de drága a fásli, vagy a géz, vagy elhasználták az aranyifjúra. Belépésem óta kb. 3 óra telt el, osztán a drága Klotild néni - a fogadó tántike - az asztalához utasít. Újra kikérdez, most hínak egy rezidens orvosnőt is. Fiatal, veres haj, darázsderék - ejj, gondolom, emmá csak jobb.

Mostmán ketten méregetnek, leírja a sztorit a hárpia es, aszongya ha alá trom írni a papírt, akkor nem kell megvizsgálni, ha nem trom, akkor meg kell “röggönyözzenek”. És én a Röntgenre való küldőpapírt kéne aláírjam! Na osztán kezdődött ott az öregistentől a kutyaúristenig a kárimkodás, hogy hottyogy, meg mit es képzelnek??!! Megint kezdik ezek az entorszás mesét, mán küldenének diklófenákért vagy egyéb nyavalyáért, mikor a szép orvosnéni csak megfogja a könyököm s aszongya “poate totusi nu e entorsa” Én meg sziszegtetek, mint bruszvilisz, mikor néni ér hozza a sebhelyéhez.

Még mindig kötés nélkül egy csokorék papírral le a röntgeneshez. Ott végre az orvosnő már számba is vesz. Még egy óra várakozás azután. Jön a vereshajú Róka Lencsi ortopédiás doktornéni, hogy “Frákturö vertikálö perpendikulárö pe platoul ártikulár al epifizej prokszimálé rádiusz drept”. Kérdem, ez pontosan mit is jelent, mert a frakturát én es meg trom különböztetni a faktúrától, mondja a szép leekem, hogy ő sem tudja pontosan. Mondom, ugye csonttörés? “Da, da” -Oké na, de hun kötik bé? Na persze a le a Györgyfalvi kezdeténél a csonttöréseknél osztán be es gipszelték.

S így jártam, eltörtem a könyökem, s azután még négy órával később még nem es tudtam, hogy eltöröttö.


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 3.11


Hozzászólások

13 megjegyzés » “Urdzsenca á la Kluzs”

  1. Volt Nincs » április 7, 2009 8:35 pm

    Jóú ez a szöveg székelyesül esh, sőt ettől jó .. nemértemmá mit kell kötekedni ? :)

  2. béla » március 9, 2009 4:20 pm

    Nekem tetszik helytelenül is! Nagyon szellemes!

  3. bajszom » március 7, 2009 1:42 pm

    rendben, kérem. pistuka, neked megígérem, hogy valóban így fogok tenni, s ha véletlenül meglátom valahol a talányos nickneved, hát messziről elkerülöm azt, ami alatta olvasható. (sajnos nincs annyi időm, hogy ilyesmikre fecséreljem (somolyog és kacsint egyet))
    Nándi- koma, te meg reménykedhetsz, hisz lassan itt a tavasz, vége a hidegnek, nyalhatsz megint fagyit, mert látom: nyalni nagyon szeretsz, s a fagyi azért mégiscsak kellemesebb.

  4. nandika » március 6, 2009 2:21 pm

    bajszom, de legalább annyival kevésbé vagy olvasmányos is.

  5. Pistukafijam » március 6, 2009 1:13 pm

    bajszom, ki mondta, hogy itt magyar helyesírásra megy ki a Balkán Herald? Amúgy meg nem vicceskedni próbálkozás, mert nem egytől kaptam vigyorgó visszajelzést, hogy tetszett a sztori. Te csak tarts ki a magyar helyesírás mellett, s olvasd az Új Magyar Szót, a Hargita Népét s a Háromszéket, ott aztán helyesen is írnak és nem is vicceskednek (ha próbálnák se menne).

  6. bajszom » március 5, 2009 9:18 pm

    nándika, lehet. De: én legalább rövidebben, nem annyira nyeglén, s magyar nyelv szabályainak mindenképpen megfelelőbben pattogok, mint ahogy pistukafijad vicceskedni próbál :)

  7. nandika » március 5, 2009 7:08 pm

    “bajszom”, lehet hogy van, aki az ilyen “ki kérdezte s méges belépofázik” pattogókat unja, mint te. :D

  8. Eddie » március 4, 2009 3:10 pm

    “jo kis sztori. Mi a tanulsag?”

    Tobbet ne egyunk mosatlan rajzszoget. En ertek h4×0rul is de, ezt megerteni megis nehezemre esett…

  9. Pistuka » március 3, 2009 4:56 pm

    Sztenderd (ugye, milyen szép magyar szó?) nyelvezetet tessék a sztenderd lapokban olvasni, nem hiszem, hogy a Balkán Herald a sztenderdeket követné (Na jó, talán csak a CSS, HTML meg ilyeneket). S még egyszer, nem tetszik, nem olvasni! Ha a moderátor úgy érezte, megjelenhet a BH honlapján ez a cikk, akkor talán jó a BH “sztenderdjeihez”. :D

  10. szaka_tutu » március 3, 2009 4:45 pm

    Én is unom. Tessék sztenderdül beszélni, s a sztenderd magyar embert ilyen nonsztenderd szavakkal nem összezavarni!

  11. Pistuka » március 2, 2009 11:56 am

    Mert nem vagyok sztenderd magyar, azért írok így is, s képzeld el, még helyesen is. Amúgy ha frusztrál az ilyen szöveg, akkor ne olvassad. Vannak nyugati heraldok, itt meg ez bőven belefér a balkáni menetbe. És láttam Lazarescu úr halálát, nem is hasonlítom a kettőt. Egy valós sztori, s ha valaki vigyorog rajta, elérte a célját. Meg nem tudom, ki az a mindenki, aki így próbál vicceskedni. Én szentgyörgyi vagyok, s ez így van helyén :D

  12. gore » március 2, 2009 12:20 am

    jo kis sztori. Mi a tanulsag?

  13. bajszom » február 28, 2009 11:23 am

    s hát magyarul írni is akkor felejtettél el? de tényleg: mi a lényege annak hogy egyfolytában mindenki vicceskedni próbál azzal, hogy létrehoz egy ilyen korcs-keveréket a sztenderdből s a székelyből?
    vagy csak én unom? amúgy meg, hogy a témához is hozzászóljak: ha megnézed Lazarescu úr halálát, rögtön rájössz, hogy nem is jártál olyan rosszul…

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex