március 12, 2009, Dunci | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Bunyó (Kis délutáni testmozgás)| Közlekedés (Gyí, te Logán!)

Mikor az ellenőr veri az utast (Just another RATUC story)



Nekem nem járt ingyen buszbérlet Kolozsváron, mert az egyetemem nem szerepel a Studcard-kedvezményesek listáján, így ritkán veszek bérletet. Próbáltam felfedezni a gyaloglás szépségeit, de muszáj volt egy hétre szóló bérletet vennem. Bérletem (szerintem) utolsó napján nagy táskával és zenével a fülemben ültem és ó, hát jönnek az ellenőrök. Nyújtom a bérletem. De nekik ez nem volt elég.

A személyimet is akarták. Gyermeki ártatlansággal, gyanútlanul nyújtottam neki a személyit, én hülye, arra gondoltam, csak ellenőrzi, hogy nem valaki más bérletét használom-e. De nem, kérték, hogy szálljak le. A személyim náluk volt, nálam meg nagy táska, így a megfutamodás esélye ugrott. Magyarázok, ők is magyaráznak. Egyhetes bérletem utolsó napját elnéztem.

Gonoszul nevetnek a buszmegállóban, sőt Cassa Loco-t énekelnek nekem: “Ce bine-mi pare că ai luat ţeapă” (Milyen jó, hogy megszívtad).Tehetetlenségem dühe, búcsúzásul középső ujjam felmutatását parancsolta.

Kicsit jobban éreztem magam, bár ez nem sokat vont le a 70 lejes büntetésből (helyben 20 lejjel megúszhattam volna, de egy vasam sem volt). Észre sem vettem, s már a következő megállóig gyalogoltam, s jön szembe velem az egyik ellenőr. Mosolyogtam, és ő válaszolt is egy hatalmas ütéssel a mellkasomra.

A nagy táska miatt mozgékonyságom minimális volt így csak a számon kijövő hangokkal tudtam védekezni, de nem is tudom mit vártam a járókelőktől. Ők csak annyit láttak, hogy egy jól megtermett alak mellkason üt egy fickót, aki meg azt ordibálja, tört románsággal, hogy: „Lucrezi la RATUC şi ce faci”(A RATUC-nál dolgozol és ilyen dolgot művelsz). Akartam, hogy az emberek tudják, hogy a közszállítási vállalat ellenőrje veri az utasokat, hiszen semmi nem árulta el az izomagyról, hogy ki ő, és hol dolgozik.


pontos átlag: 5.00

pontos átlag: 2.96


Hozzászólások

5 megjegyzés » “Mikor az ellenőr veri az utast (Just another RATUC story)”

  1. FlagellumDei » április 14, 2009 3:50 pm

    En Lengyelorszagban hibaztam a villamoson, diakberletemet aznap a bentlakasban felejtettem. Jott a 2 ellenor ( egyenruhaban!), en odanyujtottam diakigazolvanyomat es angol nyelven magyaraztam ( dadogva persze), hogy berletem igenis van, de ma otthon maradt. Komoly keppel bolintottak kettot, visszakaptam az igazolvanyt es mar utazhattam is tovabb. Meglepo volt a kolozsvari tapasztalatok utan.
    Mellesleg a krakkoi autobusz vagy villamos megallobn mindig csak annyi busz/villamos allt meg, ahany hely volt a “peronon”, a tobbi jarmu ez ido alatt tisztes tavolsagra, csukott ajtokkal varakozott, igy sosem lathattal csomagokkal rohangalo embereket, akik a 20 meterrel odebb ajtotnyito busz fele rohangalnak, osszeutkozve mas busz leszalo vagy felszalo utasaival.

  2. gore » március 16, 2009 3:04 pm

    ne hagyd annyiban, meg akkor sem ha te is mutogattal, meg ebben az esetben sincs senkinek joga, hogy bantalmazzon. penzbuntetes oke, a szabaly az szabaly de hogy tettlegesseghez folyamodjon ez felhaborito!!!

  3. Batu » március 13, 2009 3:02 pm

    Minek mutogatsz?

  4. birtalancsanad » március 13, 2009 8:46 am

    Ajánlom, hogy tégy panaszt a RATUC vezetőségénél… én is ezt tettem egyszer, amikor az egyik sofőr igaz csak verbálisan, de “bántalmazott”.
    Itt van a bejegyzés róla:

    1: http://baranykaa.freeblog.hu/archives/2008/03/15/Mihez_van_joga_egy_buszsofornek/
    2: http://baranykaa.freeblog.hu/archives/2008/04/06/RE_Mihez_van_joga_egy_buszsofornek/

    Ha nem is büntetik őt meg, akkor is behivatják a fönökhöz… ha másra nem, de arra jó, hogy lássa az adott ellenőr, hogy NEM tehet meg bármit következmények nélkül.

  5. delinke » március 12, 2009 4:52 pm

    basszus, ezt nem hiszem el… amúgy a BKV ellenőrökről is keringenek legendák, de én az ellenpéldájával találkoztam: pont a tegnap jártam úgy, mint te: lejárt a (havi) bérletem és rögtön másnap találkoztam össze először ellenőrrel a villamoson. Segítőkészen azt mondta, ha még aznap megújítom a bérletem és be is mutatom valami irodában, akkor csak egy minimális kezelési költséget kell fizetnem. A metróban pedig mindig ott állnak és kérik a jegyet, de vagy mutatod, vagy nem… szinte az utas jóindulatán múlik, hogy vált-e jegyet, mert max utánaszólnak, hogy süket. Mintha a BKV ellenőrei sokkal kiszolgáltatottabbak lennének, a RATUC-hoz képest. Ott tényleg úgy érzed, hogy ők vannak fölényben, a jogaid pedig senkit sem érdekelnek.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex