április 16, 2009, Dunci | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Közlekedés (Gyí, te Logán!)

Együtt, egy stoppolásért pénzt nem kérő sofőrökkel teli világért



Ez is egy stoppolós történet, de ez más, mint a többi. Bár ez a sztori egy anti-balkán, de mint üdítő kivétel erősíti a szabályt. Pénz nélkül csak stoppoláskor lehet utazni, persze nem Romániában, illetve a Balkánon. Mivel nekem egy vasam sem volt útiköltségre aznap, reménykedtem, hogy egy jólelkű ember, esetleg egy külföldi felvesz és elvisz Kolozsvárról Nagyváradra. Nem ez volt az első eset, hogy nem volt pénzem, amit utazásra költhetek, így megtanultam, jobb még beszállás előtt közölni a sofőrrel, hogy nem tudok fizetni a szolgáltatásért (amit tőlünk kicsit nyugatabbra segítségnek hívnak). Nemegyszer történt meg velem az is, hogy akik megálltak nekem, elhúztak mikor meghallották, hogy nem tudok fizetni.Tehát jobbnak láttam aznap is evvel a taktikával stoppolni. Végre lehúz egy piros kocsi, amelynek lengyel rendszáma volt, igen megörültem, hiszen külföldi=ingyen fuvar. Angolul szóltam be a vezetőnek, de ő románul válaszolt, így teljesen letörtem, de mikor közöltem vele, hogy nincs pénzem, ő ennek ellenére szívélyesen betessékelt az autóba.A meglepetés akkor ért, mikor elkezdtünk beszélgetni és ő kikérte magának, hogy az ő autója nem taxi. Nem kell megkérdezzem, hogy mennyiért visz el, mert ez nem pénz kérdése, hanem elvi dolog ha valaki stopposokat vesz fel. Nem érti ezt a mentalitást, majd teljesen logikusan kifejtette, hogy akinek pénze van, az megfizeti a vonat- vagy buszjegy árát. Én buzgón helyeseltem, mert magam is azok közé tartozom akik ezt látásmódot szeretnék elterjeszteni a mi balkánunkon. Ha már ilyen nagy egyetértésben utaztunk továbba folytatta okfejtését, hogy legközelebb már ne is mondjam meg, hogy nincs pénzem szálljak be és lesz, ami lesz. Igaza van és volt. Max egy csúnya nézést vagy pár “kedves” szót kaphatok az utazás végén, mikor a köszönő kézfogáskor nem marad egy vagy több bankjegy a sofőröm kezében, de mégsem olyan könnyű partizánként így akciózni. hat, azonban ha szorgalmasan kigyomláljuk az autósok fejéből a stoppos=pénz egyenletet, akkor sokat tettünk egy stoppolásért pénzt nem kérő sofőrökkel teli világért. Köszönöm.


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 2.90


Hozzászólások

27 megjegyzés » “Együtt, egy stoppolásért pénzt nem kérő sofőrökkel teli világért”

  1. Cat dai, mah? » július 6, 2009 6:11 pm

    Ifjabb, csikóbb koromban persze én is rengeteget stoppoltam. Úgy 21 éves koromig elvből nem fizettem, utána viszont meguntam a sok kellemetlenséget, és kénytelen-kelletlen én is balkanizálódtam: ha nem volt pénzem, megmondtam előre, ha meg volt, inkább beültem az első autóba és odaadtam azt a pár lejt, minthogy órák hosszat vadásszak egy normális emberre. Azóta bizony változott a helyzet. Mióta én ülök a volánnál, csak olyannak állok meg, akinek kiszálláskor nem kell majd ecsetelnem, hogy nem a pénzéért álltam meg. Az elején bárkinek megálltam, aki az út szélén integetett, hiszen én is sokat stoppoltam pár éve. Egyszer megtörtént, hogy a stoppos román tata az ülésen hagyott néhány lejt a “fuvarért”, holott szóltam neki, h nem kell fizetnie. Kicsit felháboritott a dolog és sértőnek is találtam a gesztust, mekkora vadállat kell legyél, hogy egy nyugdijastól pénzt vegyél el stoppolásért? Hát pont akkora, amekkorának az a csávó engem nézett. Azóta bizony csak ritkán állok meg, és csak egytemista-szerű vagy értelmesebb kinézetű stopposoknak. Beszélgetni sincs mindig kedvem, de nem is szokták erőltetni az alkalmi utasok; egy-két barátságos kérdés/mondat azért elhangzik, hogy ne érezzék feszélyezve magukat. Üdv mindenkinek, jó utat

  2. kicsi czke » július 1, 2009 3:37 pm

    Szisztok! Nagyon sok helyes meglatassal talakoztam a hozzaszolok kozott. En jelenleg masodik eves vagyok szociologia szakon es ha minden igaz, akkor az allamvizsgam tema a Stoppolas lesz, mint a szubkulturak ritualeja, ez uton meg szeretnelek kerni, ha van valakinek egy ket emleke, erdekesseg, barmi ami ezzel a temaval kapcsolatos az irjon nekem egy e-mailt…ez a segitsegkeres is kb olyan mint a stoppolas…vagy szivesen kuldesz nekem e-mailt vagy nem…cimem> kicsi_czke es yahoos. Koszi:)

  3. kolozsvarikitty » május 7, 2009 5:04 pm

    Pettel egyetértek. Mondjuk nekem nincs saját filmem, de igazán nem muszaj mindig pénzzel fizetni. Van ezernyi más módja.
    Rengeteget stoppoltam, stoppolok. Volt, hogy fizettem, volt, hogy nem. Nem azért nem, mert nem volt pénzem, hanem, mert én is íratlan szabálynak tartom, hogy ha valakivel kellemesen elbeszélgetek, akkor nem fizetek. Ha nem magamban voltam, többnyire megmondtuk előre, hogy nem fizetünk. Egyedül soha nem terveztem el előre semmit, a helyzet adta magát. Ezért szerintem nem lehet általánosítani. Lehet, hogy nekem és nektek természetes az ingyen stopp, de egy valceai bácsi két falu között többnyire az esti sörrevalója miatt áll meg. Vele pedig nem lehet blogon vitatkozni, és nem is biztos, hogy érdemes máshogy sem.

  4. Rennke » május 7, 2009 11:32 am

    Egyetertek es teljesen logikusnak tartom azt, hogy valaki azert stoppol mert nincs penze. Megis, biztonsagosabb elore letszitazni a dolgot, mar csak az olyan apro kellemetlensegek elkerulese vegett is ami engem ert legutobb: “maskor jol gondold meg, hogy indulsz el szorakozni, s b…ni” - es egy hatvanon feluli szimpatikus oreg neni szajabol :)

  5. dioslaska » május 4, 2009 3:24 pm

    Nagy Istvan Dan:
    Ha Nemetorszag, akkor
    www.mitfahrzentrale.de
    www.mitfahrgelegenheit.de

  6. pit » április 22, 2009 11:14 am

    =>Nagy Istvan Dan
    hitchhikers.org
    ide felteheted ha szivesen vinnel barkit amerre jarsz

  7. exstoppos » április 20, 2009 9:41 am

    en is tamogatom a stoppolas alapotletet, de azt mar viszont nem, hogy “lemoderaltatok” a pentek reggel 9 -kor beirt velemenyemet, demokracia van vagy mi a szosz?

  8. bence » április 19, 2009 9:02 am

    Azért okosabb mégis tisztázni. a) verzió: ha nincs zsé, fizethetsz természetben (nem egy hölgyismerősöm van, aki egy ilyen beköpés után bicskával stoppolt), b) csatnnatak már el pfok is (a stopos arcán) c) Razvan a kamionsoför a rángának becézett fémrúddal a kezében kérdezte, hogy akkor hol is a pénze.

    @ Never ever - Ne vedd sértésnek, de szerintem ez a balkáni mentalitás. Gazdag egyetemista gyakorlatice nem stoppol. A többiektől pedig kissé pofátlanság elvenni a pénzt, elvégre nekik még kevesebb van. Pláne ha előre közlik. Ez olyasmi, mint, amikor valaki vizet kér… Azt gondolom te sem fizettetnéd meg - nem a pénz, hanem az elviek miatt.

  9. BH 07GYE » április 18, 2009 3:37 pm

    en nem veszek el penzt ,Nagyszalonta-Nagyvarad szakaszon integessetek nyugudtan.Aki felmutatja ennek a posztnak a nyomtatott verziojat vendegem egy kavera

  10. andras » április 17, 2009 10:12 pm

    En is sokat stoppoltam egyetemista koromban, soha nem fizettem es mindig elore bejelentettem, a kellemetlensegek elkerulese miatt. Most amennyiben lehet (idoben eszreveszem, nappal es jo ha tablaval van), felveszem a stopposokat. Penzt minek kernek? Egyreszt mindenkepp megtennem azt az utat, a plusz 60-100kg annyit azert nem szamit, a masik pedig nyilvanvaloan azert all az ut szelen, mert vagy nincs penze tomegkozlekedni, vagy nincs arrafele normalis tomegkozlekede. Vagy egyszeruen csak kalandvagyo, de az miert baj? ;)
    Egyesek pedig tenyleg nehezen fogjak fel, hogy nem kerek toluk penzt. Csak az ajtot ne csapkodnak… Mar olyan is volt, hogy inkabb kiszalltam es en csuktam be.

  11. Nagy Istvan Dan » április 17, 2009 6:54 pm

    Kedves eszmefuttatok! en a stopposok , az ugynevezett potyautasok mellett teszem le a voksom. Hosszu idon kerszesztul (tobb mint 10) en is a stoppolok nagy csaladjaba tartozatam. Ez ido alatt bejartam Balkant egesz Gorogorszagig, tovabba nyugat Europat is. Skandinavia azert maradt ki, mert közbe lett kocsim. De a buli kedveert most is belevgnek egy nagy kalandba, hozzam hasonlo mentalitasu emberekevel barmikor. Stoppolos koromban (amugy most is) a következo keppen erveltem azok ellen, akik alamizsnara ahitanak a stopposoktol 1. aki elindul autoval az azert teszi hogy x helyrol eljusson y helyre s nem azert mert adomentes fizetesre faj a foga (aki penzt akar az tegyen taxi plakettet a kocsijara s szereljen taxiorat is egyuttal) 2. ha elindult, akkor azt jelenti, hogy van penze benzinre is ( vizzel müködö autoprototipus alltolag mar reg van, de az arabok vettek meg a licenszet) 3. egy törveny sem irja elö, hogy a stopposnak meg kell allni , ergo csak az all meg, aki joszantabol segiteni szeretne egy arra raszorultnak, 4. ha mar valaki ugy tud valakin, barkin segiteni, hogy neki nem kerul semmibe, akkor mert ne tenne meg? Emlittetem elobb, hogy kozbe autom lett, tehat egy ideje nem stoppolok, de kitartok regi mentalitasom mellett, egy a gondom mindig stoppolos mentes utjaim akadnak,elegge gyaran jarom nemtorszagot marmint onnet haza s vissza, sosem volt szerencsem stoposokkal, marmint olyan szempontbol, hogy sose volt nagy elmeny stopost felvennem, mert 6 alkalombol 1 alkalommal taltam az utmenten stoppost egesz Nemtorszagtol Szekelyfoldig, az is ket kilometert kellett megtegyen ket falu kozott.
    Nagyon csalodott voltam. Ha valaki tudna javasolni webhelyet, ahova neha hirdetest tudnek felloni, hogy tiszta ingyert szallitok jovet is menet is, nagyon megkoszonnem, nem csak azert, hogy a statisztikamon javitsak.

  12. kecs » április 17, 2009 5:52 pm

    Diakkoromban rengeteget stoppoltam bel- es kulfoldon egyarant. Legtobbszor fizettem a szolgaltatasert, de soha nem felejtem el, hogy milyen jol esett, amikor nem vettek el a penzt. Miota autom van diakoknak mindig megallok, de penzt nem tudnek elvenni. Ha ugyis arra megyek, akkor miert ne segitsek valakin, nemdenem?

  13. tarik » április 17, 2009 3:45 pm

    12 evig stoppoltam, itthon es mashol.neha volt mikor penzt adtam (ha surgosen el kellett erjek valahova) de egyebkent soha volt, h menekultem s volt, hogy elore szoltam, h nincs penzem.miert lenne paraszt aki nem akar fizetni?hisz ugyis arra megy amerre en.ez csak egy apro szivesseg ,kedvesseg.kozel 5 eve vezetek es soha nem veszek el penzt s ha en csak a varos szeleig megyek es van idoom hat szivesen beviszem a varosba is.szamomra a stppolas egy buli volt( kiveve mikor nem :D )

  14. pit » április 17, 2009 9:52 am

    a diakelet szinte elengedhetetlen reszekent en is sokat stoppoltam es ha csak 1 mod volt ra nem is fizettem erte..persze volt amikor szinte verre ment a dolog viszont volt amikor egesz okes emberekkel hozott ossze a sors.
    Mostani autoskent szinte kivetel nelkul azt tapasztalom hogy annyira berogzunt mar a stopposok koreben is hogy fizetni kell hogy alig lehet elmagyarazni hogy nem taxi/vonat/busz stb amibe beszallt, de mar en is kifejlesztettem egy hatasos teknikat es ilyenkor azt mondon hogy “ha itthagyja a penzt es meglatom legkozelebb az ut szelen akkor nem veszem fel :)”
    Mukodik…viszont tenyleg szomoru mennyire berogzodott lett a “fizeteses stoppolas” ugy a stopposok mint az autosok koreben..

  15. exstoppos » április 17, 2009 9:10 am

    Nos a stoppolas alapoteltevel egyetertek: ingyen v nagyon keves penzert eljutni valahova. Tobb evig gyakoroltam ezt az utazasi modot kulfoldon es belfoldon, sot monadhatni ingaztam is kb. ket evig Budapest es Temesvar kozott heti rendszeresseggel. Azt viszont stoppolos baratimtol tudom, hogy keseru tapasztalatok is elofordulhatnak es itt nem az autobol sietve kipattanasra gondolok, hanem arra amikor pl. valaki(esetleg a sofor) hibajabol baleset szarmazik, es esetleg meg is serulnek az utasok, akkor biza a johiszemu sofort meg jol beperlik es karteritesre kotelezik a kedves stopposok, annak ellenere hogy a fuvart ingyen vallalta. Tehat mindket oldalon vannak ervek es ellenervek.

  16. pet » április 17, 2009 2:23 am

    Nem muszaj penzzel fizetni. En egyszer fizettem egy szendviccsel (a szegeny sofor semmi kajaldat nem kapott nyitva), egy kulfoldinek egy erdelyben jatszodo filmmel “fizettem”, volt olyan is, akinek ut kozben tettem fel a memory stickjere a sajat filmemet.
    Ezen kivul iratlan aranyszabaly, hogy ha vegig kellemesen beszelgettek, akkor nem kell fizetni.

  17. Réka » április 16, 2009 11:27 pm

    Mi is végigstoppoltuk a licis és az egyetemista éveket. Ha haza mentünk akkor is, ha bulizni mentünk… szal tök mindegy hová, de stoppoltunk és általában előre szóltunk, h nem fizetünk, éppen a félreértések elkerülése végett. Számunkra is teljesen logikus: ha lett volna pénzünk, akkor elmentünk volna vonattal vagy repülővel… Egy jó ideje autózunk, azóta elvisszük a stopposokat, ha van hely a kocsiban. Természetesen ingyen… el sem tudom képzelni másképpen… Úgyis oda megyek, ahová indultam és nem attól függ a menetelem, hogy a stopposok adnak-e pénzt?

  18. Bill » április 16, 2009 11:07 pm

    Ezek mind szep es jo gondolatok, de ha eppen diakkent kolcsonkapod 1-2 alkalommal otthonrol a felroncs autot, aminek azert fogyasztasa is van, es nem egy teli autoval utazol fel az egyetemi kozpontba, vagy eppen haza, akkor igenis jol fog ha a stoppolo kolegak besegitenek a benzinkoltsegben, hisz ugyan abban a cipoben jartok, a kulombseg csak annyi, hogy neked kicsit tobb szerencsed van…

  19. harmat » április 16, 2009 9:58 pm

    én is osztom yeah véleményét! úgy gondolom, ismerve a balkáni helyzetet BECSAPOD AZT,AKI FELVESZ ÉS NEM MONDOD MEG NEKI, H NINCS PÉNZED A “SZOLGÁLTATÁSÁÉRT”. persze nem épp ilyen durva, tehát ha valahova nagyon sietek lehet, h én is megtenném h nem szolók előre… viszont ugy gondolom,h eleve azzal,h elore megmondod neki, h nem tudsz fizetni segithetunk azon,h valtozon ez a balkani mentalitas! Ha meg elvbol stoppolsz ugy,h nem fizetsz erte.ne ulj be csak olyan kocsiba,ahol ezt nem varjak el. Az pedig,h mikor erunk fel europahoz, az meg szerintem egyertelmuen attol fugg,h mikor nonek meg annyira a hazai berek,h ne osszon szorozzon az az ot lej…ekkor viszont megalni sem fog sajnos annyi auto…

  20. L » április 16, 2009 6:24 pm

    En mar hallottam olyan sztorit, hogy a kamionsofor nem akart megallni, mert kevesellte az osszeget, s vagy 2 km-el a cel utan tette le a stoppost. Tehat azert nem art az elovigyazatossag…
    Romaniaban sokszor nem feltetlenul penzhianybol, hanem azert stoppolunk vonatozas/buszozas helyett, mert egyszeruen nincs jarat az adott ket pont kozott. Kulfoldon, igaz ugyan, hogy nem varnak el penzt erte, de nem is nagyon vesznek fel stopposokat.

  21. gyula » április 16, 2009 6:16 pm

    Eleg ritkan veszek fel stopposokat, bar sokat vagyok uton, inkabb csak ha faradt vagyok es beszelgetni szeretnek. Az ut vegen, akikor a zsebukbe nyulnak legtobbszor szolok, hogy ne tegyek, en ugyis arra mentem, stb. Sokan ennek ellenere leteszik amennyit gondolnak, van aki megkoszoni, de olyan is volt, aki nem varta meg, hogy szoljak, ingyen van az ut, hanem mint a nyul ugrott ki amikor megalltam, pedig az uton igazan jol beszelgettunk. Lehet en is elore be kene jelentsem :-))

  22. kesztió » április 16, 2009 5:09 pm

    Kedves Never ever,

    Azért stoppoló nem-egyetemistától elvennél pénzt?
    Ha igen, akkor őszintén szólva téged tartalak parasztnak.

    Nem kötelező felvenni stoppost, ha pedig ebből akarsz pénzt keresni, lécci indíts vállalkozást, adj számlát a fuvarért és adózz szépen az így szerzett jövedelmed után.

    A stoppolás pont arról szól, hogy az illetőnek nincs pénze kifizetni az utat, tehát bunkóság elvenni érte pénzt – főleg, hogy a kocsi elenyésző mértékben fogyaszt többet a plusz teher miatt, így gyakorlatilag a stoppossal fizetteted ki a saját utad egy részét.

    Én ma már nem stoppolok, inkább a barikád másik oldalán vagyok, de egyenesen dühít, ha a fuvar után a kezembe erőltetik a pénzt. Minek néznek, bisnicárnak?

  23. katica » április 16, 2009 4:56 pm

    Bár én is egyetértek azzal, hogy nem szemétség elvárni a péznt a stoppostól, el kell ismerjük, hogy ez a tipikus balkáni szokás majdnem fenntartja a stoppolást. Ha nem reménykednének a sofőrök egy kis plusz pénzben, kevésbé állnának meg, ebből kifolyólag nehezebb volna autót kapni. Tapasztalataim szerint nyugaton, ahol a stopp ingyen van és a sofőrök csakis jószándékból állnak meg, többet kell várni.

  24. Never ever » április 16, 2009 3:58 pm

    Furcsa dolog ez a stoppolas.. oszinten szolva parasztnak tartom aki nem akar fizetni erte! Eletemben ketszer stoppoltam egyszer kifizettem az utat egyszer pedig azert nem, mert hiaba akartam, a sofor nem engedte.
    Azota eleg gyakran kocsikazom ide-oda neha felveszek egyetemistakat. Itt es most leszogezem, hogy soha nem vennek el stoppolo egyetemistatol penzt, de le vagyok dobbenve, hogy ok ezt ugy fogjak fel, ahogy a cikk iroja is, hogy ingyen van.. legalabb annyi legyen bennuk, hogy megkerdezzek “Mennyivel tartozom?”, nem pedig az, hogy ahogy megerkezunk mar a kilincsen a kezuk s szinte ugaranak ki a mozgo autobol.

  25. bunga » április 16, 2009 3:57 pm

    Diákkoromban rengeteget stoppoltam, úgy bel- mint külföldön. Elvből nem fizettem, még akkor sem, mikor lett volna, miből. Ajtó-kirúgós és kiugrásos jelenet is csak egy volt. Viszont mióta van autóm, annyi stoppost veszek fel, ahány csak befér. Pénzt elvből nem fogadok el, habár az idősebb utasokat néha nagyon nehéz meggyőzni.

  26. en » április 16, 2009 3:51 pm

    Valoban ez nem is olyan rosz dolog, felnoni Europahoz… De nekem pl nagy ritkan ide adjak az osok az autot+persze zset is a tankolasra, de bizony nem jon rosszul az a 5lej amit egesz hazaig kapok-ha vkit elviszek. Amugy megtortent mar velem is az a nagy szerencse, h Kolozsvarrol Budapestre stoppoltam, Valcea-i testverek, vittek el szinte ingyen. Ha 1szer majd sok penzem lesz nem veszek el penzt senkitol, de addig…

  27. yeah » április 16, 2009 1:53 pm

    Ez mind szep es jo, nemes gondolatok. Remenykedjunk. Amivel nem ertek egyet, az a rovid mondat, ami osszekoti a multat a jelennel: “Igaza van es volt”. En peldaul mar ugrottam ki az autobol, hatizsakkal a kezemben, mert elore nem mondtam meg, hogy mennyit is szanok a szolgaltatasra, amit meg adtam, az tul keves volt. Mindenkepp kenyelmesebben telik az utazas, egeszen az autobol valo kiszallas pillanataig, ha mindenki tudja, mit miert kap.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex