május 12, 2009, Vizi Boromir | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Bürokrácia (Bélyegnyalinda)

Szívat a gázszolgáltató



Egyhetes kiruccanásról érkezünk haza, fáradtan, büdösen, izzadtan. Az ajtóban két darab, két egymást követő nap keltezett értesítés fogad: a szolgáltató azt hozza a tudomásunkra, amennyiben nem engedjük be az ellenőrüket, levágják a gázat. Húsvét vasárnap van, nincs meleg víz, sem fűtés, ami nem vicc egy kihűlt, félig északi fekvésű lakásban. Gyorsan telefonálunk az értesítésen szereplő telefonszámra, flegma hangon közlik, keddig nincs akit küldeniük, hogy visszakösse. (A biztonsági “szidzsil” egy műanyag vacak. A szomszéd, aki hasonlóképpen járt, csak ő nem kirándulni, hanem kórházban volt az ellenőrök látogatásakor, nem vesztegette az időt, leszedte saját magának. De mi törvénytisztelők akartunk lenni, vagy mi a fene.)

Próbáljuk magyarázni, hogy van ez, elutazik az ember, és emiatt gázszolgáltatás nélkül marad, pedig napirenden van a számlák kifizetésével… a pasit nemérdekli, kinyom egy idő után. Mikor vöröslő arccal és néhány decibellel magasabb hangerővel ismét visszahívjuk és letoljuk, hirtelen mentegetőzésbe vált: ő csak a kapus, ő nem tud semmiről, ő nem tehet semmit.

Na jó, kedden már volt ügyfélszolgálat. Adtak egy számot, hogy hívjuk fel x nagyvárosi területi irodájukat. Onnan egy bukaresti számot kaptunk, azt tárcsázva visszairányítottak az elsőként próbált helyre. Ez így ment egy darabig, aztán 6-8 telefonhívás után rájöttünk, ez nem vezet megoldásra. Mindegyik a másikra mutogatott, hogy ki a felelős a probléma megoldásáért. Mi közben beszereztünk egy árammal működő fűtőtestet és a szülőknél fürödtünk esténként. Szóval, mint ahogy általában mindent, ezt a helyzetet is az ismerősök bevonásával lehetett megoldani. Egyenesen a “nagyfőnökhöz” kaptunk számot, ő aztán megígérte, és állta is a szavát: szerda reggel jöttek, ellenőriztek, oké volt, ez akkor kéremszépen ötven lej lesz, majd a következő számlával együtt fizethető, viszlát.

A valódi gond az, hogy monopolhelyzetben vannak, és mindent megtehetnek gyakorlatilag a klienssel, olyan szerződéseket íratnak alá velük. Egy ismerősömnek pl. olyan értesítést küldtek, amiben figyelmeztetik: ha nem fizet időben, azonnal levágják a gázat - ez, ugye, érthető lenne még, ha egy “visszaeső bűnös” adósról lenne szó, de szintén olyasvalakit szívattak ily módon, aki még életében egy napot sem késett a számlával. Ahogy bánnak az emberrel, csak még egy érvvel szolgálnak a megújuló energiaforrások mellett.


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 3.02


Hozzászólások

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex