május 13, 2009, Czillike | Arculat (Balkán dizájn)

Mit tanulunk meg az egyetemen?



Ezt a kérdést szülők és gyerekek egyaránt felteszik maguknak előbb vagy utóbb, főleg amióta az egyetemre járás tömegsport lett.

Talán először azt a kérdést kéne feltegyük, hogy miről szól az egyetem? Minden diák más okból jár egyetemre: van, aki szereti a kávét; van, aki szeret beszélgetni a padtársával; van, aki szeret egy jó kis könyvet olvasni, de sajnos egyre kevesebben vannak, akik azért járnak egyetemre, hogy tanuljanak, és még kevesebben vannak azok, akik szeretik is azt, amit tanulnak.

Mindezek ellenére meg lehet tanulni rengeteg hasznos dolgot az egyetemen. A legutolsó dolog például amit megtanultam az volt, hogy hiába egyeztetsz egy időpontot egy komoly vizsgáról, mert minden esélyed megvan rá, hogy hülyének néznek. Továbbá meg lehet tanulni: a legmodernebb puskázási módszereket… azt, hogy a tanár jobban szereti a szebbik nemet, mint a kevésbé szebbiket… azt, hogy mégiscsak létezik egy nagyon egyszerű teszt a tanár korruptságára (ha van egy pár tanárgyerek az évfolyamon, akkor pofonegyszerű)… nem kell kezet mosni pisilés után, mivel a tanárod se mos kezet… hol a legolcsóbb a sör a városban… a tanáraid gyerekei mivel foglalkoznak stb. Ezek mind nagyon hasznos dolgok az életben.

Akkor mit is tanítanak az egyetemen? Megtanítanak arra, hogy még mindig a Balkánon élünk és a hatalmas szabadságunkkal (még mindig) ne tudjuk, hogy mit kezdjünk. Egyesek a szabadságuk gyakorlását olyan fokra fejlesztették, hogy a ballagáson derült ki, hogy még az első évet se fejezték be. (Ezt az esetet továbbgondolva nincs is rá mód, hogy az ember ellenőrizze az üdvöske fejlődését a Nagy Egyetemi Városban. )

A balkáni egyetem másik nagyon fontos velejárója a minőség és az ár közötti iszonyatos eltérés. Azt gondolnánk, hogy egy drága egyetem jó vagy elfogadható körülményeket nyújt a diákjainak, vagy legalábbis ballagáskor a kezükbe nyom egy rózsát, hogy „Nesze, menjé”, de természetesen ez nem történik meg. Csak az segít, ha tudsz röhögni az egészen.

Akkor miért járjunk egyetemre?

Miért ne…


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.77


Hozzászólások

11 megjegyzés » “Mit tanulunk meg az egyetemen?”

  1. Szerzo » október 17, 2012 3:47 am

    @ kobold… Muszaki Egyetem Kolozsvar, Epiteszet es Urbanisztika kar es az illeto tanar nevet nem arulom el, mert remelem, hogy mas diakoknak nem lesz vele ez az elmenye es csak becsulni tudjak a tudasa miatt.

  2. Szerzo » október 17, 2012 3:43 am

    :)) Jopar eve, hogy megirtam ezt a cikket es sokmindenben nem volt igazam. Hihetetlenul fel voltam haborodva akkor az egyetememre a rengeteg elvesztegetett ido, a tanarok es a diakok felelotlensege es az adott pisilos eset paraszti mivolta miatt. Ez a cikk nem mas, mint egy sor frusztracio lecsapodasa. Mindenki kikerheti maganak, akinek soha az egyetem alatt nem volt hasonlo elmenye-melypontja. A tobbieknek csak gratulalni es szivbol orvendeni tudok.

    Termeszetesen halas vagyok az egyetememnek, hiszen ha nem tanultam volna meg azt a sor dolgot, amit nyujtott, akkor most gerendakat cipelnek egy epitkezesen es nem egy meleg irodaban csucsulnek gerendakat rajzolgatva.

    Egy szep napot mindenkinek.

  3. Agnes » szeptember 18, 2012 6:27 am

    nagyon orulunk az egyetemi elmenyeidnek,de ez oriasi butasag szorol szora

  4. Geothe Fa(u)szt » február 4, 2012 1:53 am

    Akinek nem inge, ne vegye magára. Ez a jellemző a hallgatók többségére, avagy mért bukik meg az ELTE törin az egyetemes középkor vizsgán átlagban 80 emberből 75 ? Nyilván a legnehezebb vizsga de én ismerek olyant aki ötösre megirta és a titka az volt, hogy tanult rá 3 honapot.

    Nemcsak inni kéne ! :)
    Csak ötös vizsga után jó a whiskey.
    Inkább sportolj.
    Meg tanulj vakulásig :D

  5. bbeton » május 21, 2009 2:46 pm

    Nem ertem mi a bajotok vele. Igaza van a cikk irojanak.

  6. kobold » május 19, 2009 1:29 pm

    Megbocsátasz, de melyik egyetem ez? És főként melyik szak? Melyik évjárat? Melyik tanár? Ha pedig csak ekkora általánosításokra vagy képes, akkor már értem, hogy miért maszatolják el folyton a diákok a felelősségvállalást. Ha igazán tenni akarsz valamit az egyetemi élet minőségéért, akkor tedd szóvá a problémákat pontosan, s akkor talán meg is oldódnak. De így?

  7. csempepempe » május 18, 2009 3:52 am

    enyhe tulzasokba estel hallod…vagy felbosszantott allapotodban irtad a cikket…

  8. Czillike » május 14, 2009 11:55 pm

    Termeszetesen nem ennyit tanultam az egyetemen es persze, hogy nem mindenki ilyen … se a tanarok se a diakok se a rendszer… Kittynek valaszolva inkabb a rendszerrel van bajom, es ez a cikk egy sor felhaborodas vegeredmenye. S ha jol emlekszodom, akkor azt mondtam, hogy kevesen vannak, es nem azt, hogy egyaltalan nincsenek, uh igazan megnyugodhat az a keves, aki nem ide tartozik…. mondjuk nem jo egy viccet magyarazni, ugye?

  9. kolozsvarikitty » május 14, 2009 5:40 pm

    Nem tértem magamhoz, Rere kösz a hozzászólást. Nem tudom Czillike te hol végeztél, biztosan rossz élményeid lehetnek, és ne haragudj az előbbi kommentért, de én abszolut nem ezt tanultam egyetemen. Különben nem derül ki, tulajdonképen a diákokkal van bajod, a tanárokkal, a rendszerrel vagy a világgal?
    Sajnálom azt, ha valóban azt érzed, hogy ennyit tanultál az egyetemen. Feltehetően nem, és idő távlatából majd rá is fogsz jönni.

  10. Rere » május 14, 2009 2:40 pm

    Megtanulod, hogy ne légy olyan suttyó, mint a tanárod, aki nem mos kezed! Megtanulod, hogy ne érdekeljenek az olyan marhaságok, mint a tanárod gyereke. Megtanulod, hogy tiszta-csupa magadtól mire vagy képes, s hogy ha végképp meguntad a semmittevést, légy kreatív, tedd hasznossá magad! S végül megtanulod: az egyetem még mindig nem kötelező. Kávézni s jó kis könyvet olvasni nem kell idáig eljönni, korrupt tanárok mindenütt vannak, s hülyének is néznek bárhol (főleg ha megkéred rá őket)

  11. kolozsvarikitty » május 14, 2009 2:19 pm

    Ez azért így durva. Nyilván vannak ilyen emberek is, de én kikérem magamnak az általánosítást.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex