május 19, 2009, Akabelle | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Bürokrácia (Bélyegnyalinda)

Bulgária, s ez mindent elmond…



Zoltánt egy szép napon a munkaadói fontos üzleti ügyben Bulgáriába küldték. Ahhoz, hogy az ember Bulgáriába jusson, át kell keljen a határon. És nem is akármilyen határon: a Dunán, komp segítségével (ez még a régi, szép időkben volt, amikor kis hazánk és déli szomszédja nem voltak uniós tagok). Megáll Zoltán a határnál (vagyis a komp jegykezelőjénél, aki egyben a vámos is volt), átadja az útlevelet és várja, hogy azt lepecsételjék, mert anélkül nem ülhet fel a kompra.

A vámos csevegő hangon 10 eurót kért, amit Zoltán nem akart kifizetni, a kompnak viszont mehetnékje volt. Mi mást tehetett, barátunk kifizette a pénzt, hogy végre visszakaphassa az útlevelét. A kompon megszólítja egy határőr-szerű valaki: ,,da’ cinsteşte cu ceva” (,,há’ fizessen már valamit az egészségünkre” - elnézést, amennyiben nem talál a fordítás…). Zoltán reakciója: ,,de ce să cinstesc? nu e ziua mea” (,,miért kéne fizessek? nem ma van a születésnapom”). Ez megrökönyödést váltott ki a másik fél részéről… Amikor már azt hitte, hogy egy ennyivel megúszta, Zoltánnak újra csalódnia kellett: leszálláskor a határőr pénzt kért, 5 eurót. Magyarázatképp egy szóval szolgált: ,,Tradiţia…” (,,ez a hagyomány…”).

Minimum 15 euró veszteség, amit persze nem számol el a vállalat, és még örülhet az ember, hogy nem rakták ki a határ/Duna közepén.

Mellesleg megjegyzem, hogy Călăraşi-on akad olyan, aki nem tudja, hogy hol van a Duna. A megkérdezettek többsége a stadionhoz kalauzolta el az érdeklődőt, de volt olyan is, aki a vendéglőre tippelt. Még szerencse, hogy a 8-10 éves gyerekek hasznos információval tudtak szolgálni…


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 3.05


Hozzászólások

6 megjegyzés » “Bulgária, s ez mindent elmond…”

  1. Békés Gábor » június 17, 2009 9:03 am

    Ez nem Balkán, ez valóság. Moszkvában hogy használod a nyilvános házat, nők nélkül? Térd behajlítva, 2 kézzel kalap markova, mert letolt gatyával tolvaj után futni, nem sikeres!

  2. V10R1C4 » május 21, 2009 8:07 pm

    Na jó, húsz évvel ezelőttit…

  3. V10R1C4 » május 21, 2009 8:07 pm

    Asta, csak szólok, hogy ha egy átlag magyarországit megkérsz, hogy rajzoljon neked egy románt, hát én nem tudom mit fog alkotni, de jó furcsa lesz és rozzant, az tuti, olyan, hogy biztos nem kérdeznéd meg tőle, mennyi az idő. Ha egy erdélyit kérsz meg rá, haladás lesz tapasztalható: egy beazonosíthatóan tíz évvel ezelőtti románt fog rajzolni! S ha még azt is kéred, hogy az illető lakását is rajzolja le, ott bizony a skicc tanúsága szerint alapfelszerelés lesz a birka, illetve a törökbudi. Ha a rajzoló egynél többször utazott CFR-rel, vagy horribile dictu vasútnál dolgozik, bele kell kalkulálni, hogy a lerajzolt lakásban mindent pálinkásüvegek, és persze legyek fognak ellepni. Bolgárral, mint rajztémával megközelítőleg ugyanezt el lehet játszani, bár ott még nehezítés, hogy abból valóban aránylag keveset lát mind a magyarországi, mind az erdélyi magyar.

  4. Astalavista » május 21, 2009 12:09 pm

    Szerintem ez csak kínlódás, bloggerkám, hogy pár éves anekdotákkal alapozzuk a Balkán rossz hírét. Frissebb sztori nuku? :)

  5. V10R1C4 » május 20, 2009 8:53 pm

    Az, hogy ez Bulgária, elárulom, semmit nem árult el számomra. Nálunk a nagyon kurvára civilizált nembalkán Pestiában ott cseszik át a külföldit (nemritkán a magyart is), ahol érik. A csodabruckner csodamagyarok, úgyhogy az, hogy Bulgária, nekem nem pont azt mondja, amit neked. Ami meg a Călăraşiak butaságát illeti, hogy a saját szűkebb pátriájukat sem ismerik - bárhol a világon megfigyelheted, hogy ha valamit keresel egy városban, tutti, hogy senki se lesz arrafelé ismerős. Nem rosszból, tök spontán jön ez így össze - ha nem tudok valamit, vagyok olyan hülye, hogy kérdezek, úgyhogy volt már enn alkalmam megfigyelni.

  6. kolozsvarikitty » május 20, 2009 8:41 pm

    Biztató jelek cégünk számára. Calarsaiban keresünk idénymunkásokat:(

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex