május 27, 2009, knorr | Tárgyak (Ojjektumok)| Turizmus (A vaku visszavág)| Épületek (Épített ökörség)| Arculat (Balkán dizájn)

Ki mondta hogy Tordán nincs semmi látnivaló?



Nem tudom mások hogy vannak vele, de számomra Torda eddig az a város volt, ahol - a nagy forgalom miatt átkozódva - áthajtottam. Kivételesen lelkizős hangulatban megállapítottam: én a tordaiak helyett elköltöznék valami olyan normális városba, ahol nem vonulnak éjjel-nappal a kamion-konvojok, és ahol a turistaforgalom nem azt jelenti, hogy megáll a turistabusz tankolni (+utasokat pisiltetni) a benzinkútnál.

Aztán ismerősök mesélték, a városvezetés elkezdte ledolgozni civilizációs hátrányát, építettek egy hattyú-szökőkutat, csak kicsit elcseszték, ezért inkább törött nyakú libákra emlékeztetnek a hattyúk. A múlt héten, egy éjszaka épp hazafelé tartottam, és végre megtettem amit eddig soha: megálltam Tordán. Enjoy.


[myginpage=hattyu_torda]


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 3.58


Hozzászólások

11 megjegyzés » “Ki mondta hogy Tordán nincs semmi látnivaló?”

  1. Békés Gábor » június 9, 2009 12:41 pm

    Torda új nevezetessége a csácsi cigány palota, a varos vásárhely felőli végén! Olyan újgazdagul ízléses, a magyar újgazdagok csak elbújhatnak.

  2. joseph vidmark » június 3, 2009 11:08 am

    ajanlom a tordai sóbányát nem mindennapi látvány

  3. Péter istván » június 1, 2009 11:34 am

    Hiba csúszott Rostás Péter István hozzászólásába: az igaz, hogy a tordai főtéri katolikus templom több országgyúlés helyszíne, az is igaz, hogy itt mondták ki a négy felekezet - katolikus, lutheránus, kálvinista és antitrinitárius - szabad vallásgyakorlatát, de az évszám nem 1684, hanem 1568…. azaz 124 évvel korábban. 1684-ben egészen más szelek fújtak, pl. megszüntetik a pesti protestánsok szabad vallásgyakorlatát.

  4. V10R1C4 » május 31, 2009 8:13 pm

    sika: Ahaa, azért van kitekerve a nyakuk. Szegény madarak basszus. Hát ez elég bazárian néz ki, na. Akabelle-nél a pont, aki megemlíti, hogy fejlesztések is történnek - de hát nem lehetett volna egy kicsit jobb ízlésű (tkp akinek van olyanja…) egyént odatenni megtervezni például ezt, vagy a karácsonyi csüngőbüngőket akár…

  5. sika » május 29, 2009 3:57 pm

    Ez kéremszépen egy emlékmű az annak idején Brüsszelben (ha jól emlékszem) lemészárolt és megevett hattyúk emlékére, és egyben a megbékélés és bocsánat jelképe, cserépbe öntött fogadalom hogy többé nem fordul elő. Minden városba kéne legalább egy belőle, szigorúan a történelmi emlékművek tövébe!

  6. Lorincz Laszlo » május 28, 2009 2:57 pm

    Uramisten és ez így villog egész éjjel???????És ezt szabad?és hagyják??

  7. Nagyi » május 28, 2009 11:40 am

    Végre utolérték a téli díszítés színvonalát, végtelenül giccses, gusztustalan és undoríró!

  8. Akabelle » május 28, 2009 10:36 am

    Olyan reakció is volt, hogy “Itt nagyobb fény van, mint Las Vegas-ban”. Csak annyi a baj, hogy a díszek majdnem a földet súrolják, és évről évre újabb réteg kerül fel, mindig más színű, formájú és mintájú. Ez van… kár, hogy az utak olyan rosszak a városban, hogy kész ralinak lehetne nevezni az átutazást (ha a jelzőlámpák meg a forgalom nem lennének lassító tényezők)(habár el ne szóljam magam, most a körforgalomban megjavították az utat félig-meddig)

  9. Akabelle » május 28, 2009 10:23 am

    :)) ezen csak nevetni tudok. Furcsa volt megnyitni a blog oldalát és a címlapon hőn szeretett szülővárosom és otthonom nevét olvasni… Igen, tordai vagyok… és nekem is ez volt a reakcióm, amikor 2 hét távollét után egy hétvége erejéig hazautaztam…
    A város jelenlegi vezetősége messzemenőleg több pénzt fektet a főtér arculatába, mint az elődeik. A többség szívesen fogadta azt, amikor a szavazások utáni első tavasszal virágokat ültettek mindenhova, de a karácsonyi dekorációk már nem egy emberből váltottak ki megrökönyödést. Sajnos nincs felvételem róla, de az a látvány…

  10. Rostás-Péter István » május 27, 2009 8:35 pm

    Azért nem oly nagy fáradságba került volna, ha a szökőkút mögött felfedezed a katolikus templomot, ahol anno 1684-ben kihirdették a vallásszabadságot, meg a szintén központban levő fejedelmi palotát, jelenleg történelmi múzeum, illetve Újtordán, a város Kolozsvár felől eső negyedében a tordai sóbányát. Amúgy Torda valóban szürke városka. Mondom, amúgy…

  11. zsooofija » május 27, 2009 5:45 pm

    Jáááj..
    Ezzel már én is szemezek egy ideje. De most már megnyugodtam. Meg van örökítve az utókornak. Köszönjük.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex