TIPPEK

Regisztrálj itt és lehetőséged lesz hozzászólni a többiek adomáihoz, illetve közzétenni saját balkáni történetedet. A jelszót mailben kézbesítjük. Bejegyzéseid utólagos moderálással jelennek meg.

1) Ha szeretnéd, hogy balkáni sztorid biztos felkerüljön és naponta akár több ezren is elolvassák, azt javasoljuk: történeted tükrözze élethűen a balkáni szellemiséget, ne legyen sértő bizonyos népcsoportokra nézve, írásod lehetőleg ne keltsen francia forradalom-szintű felháborodást.

Inkább arra törekedj, hogy a blog látogatói előbb nevessenek, majd gondolkodjanak el az olvasottakon. Kerüld a vulgáris, sértő kifejezéseket, személyes adatokat ne tegyél közzé (pl. nem kell odaírnod, hogy felsőbivalyröcsögei id. Zágoni Albertné, Rumpert Mária, elég, ha a szomszéd Mariska néniként emlegeted történeted hősnőjét).

2) Talán emlékszel még a kötelező középiskolai háziolvasmányaid között szereplő Mikszáth-novellák könnyed és humoros stílusára ne frusztrálj be, ha nem ütöd a színvonalát, de bizonyosodj meg arról, hogy amit leírsz, bárki számára érthető legyen, magyarázd meg a homályos szituációkat.

Ha releváns, írd meg, milyen „díszletben” zajlott le az esemény, jellemezd a szereplőket, kerüld a bonyolult szókapcsolatokat, de a távirati stílust se pártold túlságosan.

Egyszóval: emlékszel, hogy kell fogalmazást összeütni. Csakhogy ide kedvtelésből írj, nincs tanítónéni, aki láttamozza, számon kéri a házi feladatodat.

3) Ha teheted, kapd elő a mobilod vagy a fotógéped, és örökítsd meg a balkánpillanatot: itt lehetőséged van a képek közzétételére. A fotó lehet maga a téma, amely nem szorul magyarázatra. Amennyiben nem világos a képanyag mondanivalója, a hozzá mellékelt szöveggel kontextusba helyezheted.

A képeket a rendszer automatikusan 450 px szélesre vágja. De a legbiztosabb, ha magad vágod meg a képedet, így elkerülöd a nemkívánt pixelek otromba jelenlétét. Csupán a képszélesség lényeges, a rendszer a kép magasságát a szélességhez igazítja. Állóképet is nyugodtan feltölthetsz, nem fognak szétcsúszni.

4) A sztorit nem kell három forrásból lecsekkolni akkor is megírhatod, ha nem veled történt meg, és még csak szemtanúja sem voltál az esetnek, illetve ha csupán a szomszéd bácsi által elmondottakra támaszkodhatsz, vagy ha a buszon fülelted le.

Viszont benne van a pakliban, hogy a történeted – közzététele után – saját életet kezd élni, és elégedett mosollyal nyugtázhatod sikerét, amikor viszonthallod a szomszéd kocsmaasztal társaságától.

Szóval könnyen megeshet, hogy urban- , illetve rural legenddé fajul a sztorid.

És ne feledd: EZ ITT AZ ARANYOZOTT KÖPŐCSÉSZE!

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex