január 11, 2013, Vizi Boromir | Átverés (A dzsungel törvénye)| Bürokrácia (Bélyegnyalinda)

Segítség, zaklat a CNAS, és végrehajtással fenyeget a pénzügy egy nem létező tartozás miatt!



Az egészségbiztosító pénztár a romániai bürokrácia egyik legsötétebb “fekete lyuka”. Szerintem senki, de senki nem tudja követni, még azok közül sem, akik ott dolgoznak, hogy mi történik a befizetésekkel, hova, melyik bugyorba tűnnek el bizonylatok, kinek hogy áll a szénája, számlája.

Gyomorforgatóan felháborító ez önmagában is, hiszen ráadásul az egészségügy maga alulfinanszírozásra panaszkodik. Elvileg a biztosítási rendszer hatékony, naprakészen követhető működése garantálhatná, hogy a pénzünk a megfelelő helyre – kórházba, kezelési költségekre stb. – jut. De nem, nincs átláthatóság, és szart sem ér az egész, hiába fizetünk, mert ha kórházba kerülünk, még a gézt meg a fájdalomcsillapítót is magunknak kell megvennünk a legtöbb helyen. Oké, ezen már sokan, sokszor felháborodtunk. Az sem újdonság, hogy ha mondjuk egy adófizető munkavállaló abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy máshová szól az állandó lakcíme, mint ahol a cége működik, akkor a megyei egészségbiztosító pénztárak közti kommunikáció hiánya miatt állandó zaklatásnak van kitéve. De most betelt a pohár: végrehajtási felszólítást kaptam a helyi pénzügytől egy olyan összeg befizetésére, amiről már rég igazoltam a megyei biztosítópénztár felé, hogy nem tartozom, tévedés történt.

2010 óta zaklat az egészségbiztosító pénztár. Nincs jobb szó erre: zaklat, megmérgezi a hétköznapjaimat, mígnem már azon gondolkodom, pszichológiai egészségkárosításért perelem be kártérítésért. Ja, legyen tiszta: a kifizetéseimmel minden oké, a cégem lelkiismeretesen fizeti a járulékokat a mellékjövedelmeim után is, ügyintézőnk sztoikus nyugalommal küldi az újabb és újabb erre vonatkozó igazolásokat a CNAS-nak.

2012 előttig a nem munkakönyves munkaviszonyokból származó jövedelmek, „civil szerződések” után, ha ugyanakkor munkakönyved is volt, nem kellett külön egészségügyi, nyugdíjbiztosítást és a munkanélküli segélyalapot fizetni. (Ahogy értettem, most már talán változott a helyzet, mindegy, ez már nem érint.) Mégis, már többször kellett külön igazolnom, újra meg újra, hogy munkakönyves alkalmazott vagyok, 2006 óta megszűnt a PFA-m, a cég fizeti a járulékokat, satöbbi. Már ez önmagában egy kafkai helyzet, amit eddig annak számlájára írtunk, hogy különböző megyékben lévő adminisztrációs egységek között nincs kommunikáció. De hogy ugyanazon megyén belül a CNAS és az ANAF sem kommunikál, ez eddig újdonság volt.

ANAF helyi fiókja, termopánozott műemlék épület, könyökvédős ősbürokraták fészke. Számítógépparkjukat nemrég felújították, ám ezzel nem nőtt egyenes arányban a felhasználói készség.

-Jó napot, kaptam egy végrehajtási felszólítást, hogy tartozom x összeggel.
-Jó napot. Igen, ismerjük az ügyet. Valóban, a rendszerben látom, hogy az elmúlt évekről tartozása van a CNAS felé.
-Nos, pont ezért telefonálok: nincs tartozásom. A pénztárral 2012 júniusában tisztáztam az ügyet.
-Ezt mi nem tudhatjuk. A rendszerben ennek nincs nyoma.
-?
-Lehet, hogy tisztázta, de én ezt nem látom a rendszerben.
-???
-Javaslom, hívja a CNAS-t.

Megyei CNAS, ipari cementpadlós-linóleumos, komcsi betonszörnyetegben csücsülő újgenerációs bürokraták. A meleg helyet a többségük a kapcsolatainak köszönhetően szerezhette: polgármesterek, tanácsosok, kormányképviselők vagy más ősfunkcionáriusok pereputtyai.

-Jó napot, kaptam a pénzügytől egy végrehajtási felszólítást, hogy tartozom x összeggel Önöknek, pedig már fél éve tisztáztam, hogy nincs adósságom.
-Jó napot. Igen, ismerjük az ügyet. Igen, én írtam alá többek közt az ezt igazoló, a kliens fellebbezésére írt tisztázó értesítést, hogy nincs adóssága.
-…
-Nem tudtunk erről értesítést küldeni a pénzügynek, mert nem kötöttünk protokollumot erre vonatkozóan.
-?!
-Javaslom, írjon egy értesítést erről a pénzügynek, és kérje a végrehajtási eljárás felfüggesztését a protokollum aláírásáig.

WTF? Ez a két bürokrata bugyor csak olyan szinten kommunikál egymással, amíg valamiféle remény van arra, hogy behajthatnak valami pénzt? Zaklatják az adófizetőket, akiktől még valami remény mutatkozik arra, hogy fizetnek? Akár kérdezés nélkül, mert balfaszok, vagy mert iszonyodnak a sok hercehurcától? S ha erre nem vagyok hajlandó, ezt már nekem kell kijárnom, hogy a tévedésüket tisztázzam?! Kanosszajárásra kárhoztatnak a két hivatal között, amíg méltóztatnak protokollumot kötni egymással?!

Ráadásul nem vicces, hogy végrehajtással fenyegetnek eközben, és ketyeg az óra, mert 15 napom van arra, hogy fellebbezzek az illetékes bíróságon. Mi van akkor, ha a pénzügy a bírósággal sem kommunikál, s miközben a protokollumra várok, közben a nyakamra jönnek a végrehajtók, és viszik a mixert vagy a tévét?!

Ismét ANAF helyi fiókja, ezúttal személyesen, dokumentumokkal felfegyverkezve.

-Haha, szóval a CNAS-tól azzal takaróznak, hogy nincs protokollum. Pedig már rég meg van kötve – közli derűsen a hivatalnok. – Menjen, iktassa ezt a titkárságon.
– De mikor kapnék választ? Sürgős lenne, tudja, a 15 napból máris 3 elfogy, mert jön a hétvége…
– Hát azt nem tudom, és valószínűleg nem is hozzám kerül az ügy.

Azzal biztatnak, ha pár napon belül nem kapok választ, telefonálhatok.

Annyira abszurd, hogy már vicces: ezelőtt másfél hónappal még kaptam egy másik végrehajtással fenyegető felszólítást, hogy fizessek 25 lejt (!), merthanem. Szintén a pénzügytől. Nem volt indoklás. Hiába próbáltuk kideríteni, milyen címen. A pénzügynél azt látták a rendszerben, hogy valami „autóval kapcsolatos”. Önvizsgálatot tartottunk: de nem, a vonatkozó időszakban nemhogy közlekedési kihágást nem követtünk el, de még autónk sem volt! (A másik, hogy általában a parkolási, útadó hiányában vagy gyorshajtásért kirótt büntetések azért ennél jóval nagyobbak szoktak lenni.) Hiába, a 15 nap letelt, fellebbezni már nem lehetett, a hatóság sem volt köteles megindokolni, miért követeli az összeget. Beszéltünk ügyvéddel, ő is ezt mondta. Egyszerűen lecsövelt az állam 25 lejjel, mert csak. Mert megteheti, ha nem vagy résen. (Vigyázzatok. Ne engedjétek, hogy a nagymama vagy a tesó felvegyen helyettetek bármilyen ajánlott levelet: mi amiatt futottunk ki a 15 napból, hogy elutaztunk két hétre, távollétünkben anyám vette át a felszólítást, s mire hazaértünk, helló.)

Akkor kifizettük a tanulópénzt. Még egyszer nem vagyunk hajlandóak.


pontos átlag: 5.00

pontos átlag: 60,184.84


Hozzászólások

9 megjegyzés » “Segítség, zaklat a CNAS, és végrehajtással fenyeget a pénzügy egy nem létező tartozás miatt!”

  1. droxin » május 18, 2013 7:25 am

    nem kell futkosni/”szaladni” a szabadság szerint/ hanem ajánlott levélben intézkedni!! úgysem biztos,hogy olvassák,de megvan a feladószelvényed!! én is úgy jártam,hogy dec 3-án beadtam a Nyugdijigazgatósághoz a bankszámla módosítást, de ma is a régi /1x már megszüntetett/ számlára küldik!!megirtam az itteni nagyfőnöknek, hogy ha egy kupleráj nem jól müködik,akkor a kurvákat és nem a bútorzatot kell kicserélni…ezt bucurestibe is!!

  2. Matyas » május 14, 2013 5:36 am

    Vigyazat!

    Tevhit, hogy a munkakontraktussal rendelkezo szemelyek, akik mellekesen mas melokbol is nyernek penzt, nem kell fizessenek egeszsegbiztositast. Ez a dolog a CAS es CASS roviditesek keveredesebol adodik, de az egeszsegugybiztositast 2006 ota az 58/2006-os torveny alapjan minden penzt kereso embernek fizetnie kell, es minden jovedelmebol. Nekem is van munkakonyvem, s PFA-m, s egeszsegugyet fizetnem kell, kotelezo modon. Termeszetesen illegalis a dolog, hiszen tobbszoros adoztatas, de mi legalis kedves allamunkban…

  3. Istvan » január 14, 2013 5:06 am

    Tisztelt cikkiro es szemmel!
    2006-2011 kozott volt PFA-m, ugy, hogy kozbe folyamatosan munkakonyves alkalmazott is voltam, ahol fizettek utanam a jarulekokat. 2011 novembereben megszuntettem a PFA-t, erre 2012 majusaban kaptam a levelet a CAS-tol, hogy tartozom X ezer lejjel, a be nem fizetett egeszsegugyi biztositasok miatt. Jelzem, ebbol az alposszeg nem volt tul nagy, a kamatok miatt rugott ezres nagysagrendre. Megfellebeztem, ujra jott a valasz, hogy marpedig be kell fizetnem. En is megkaptam a 25 lejes levelt is, nem tudom mire… Ha jol ertem, akkor 2012 elott, vagy talan most sem, kell az egeszsegugyi biztositast fizetni, amennyiben alkalmazott is vagyok? Esetleg hol lehetne ennek a torvenynek utananezni, melyik torvenyrol van szo? Koszonom!

  4. Vizi Boromir » január 14, 2013 3:42 am

    @paul chinezu: a 25 lejt muszáj volt. Szerencse csak két cigi ára… De ezt a mostanit nem fogjuk, az biztos, készek vagyunk perelni is akár.

  5. szemmel » január 12, 2013 2:51 am

    Tisztelt cikkíró nem volt a 317-es szoba kliense (bár az ilyen “kaptam egy papírt a CAS-tól, hogy tartozásom van” személyek oda szoktak kerülni). Ami ott van, és főleg volt, mert időközben változtak a törvények, az valóban komoly egészségkárosodást okoz. Az emberek reggel 5-re mennek, hogy számot kapjanak, ott töltik egész napjukat, miközben a hivatalnok mindenkivel 10-15 perceket pepecsel, és tíz évre visszamenően átnézi a dossziéját. Egyszer az undok cicababához kerültem (már kívülről tudtuk, hogy kik az értelmes, emberséges hivatalnokok). Őnagysága belekötött, hogy valami végzés hiányzik a dossziémból 4-5 évről korábbról. Én: miért nem küldtek erről annyi idő alatt értesítést? Ő: a törvény nem ismerete nem ment fel a betartása alól! Én: hol férhetek hozzá a törvény szövegéhez? Ő erre kidobott nem megfelelő hangnem használata miatt. Viszont rettenetesen megijesztett, hogy utólag, kamatostól ki kell fizetnem a járulékot egy busásabb honor után. Nosza, kiolvastam, kijegyzeteltem a törvényt, hogy alkalmazottaknak még mindig nem kell, kinyomtattam, és úgy mentem vissza, de értelmes személyhez kerültem, és nem volt rá szükségem. Most átkerültem a fináncokhoz, ahol fogalmuk sincs, hogy mit kezdjenek velem. Viszont az adóbevallásom nekem sem volt rendben a rendszerben…

  6. Ercsey-Ravasz Ferenc » január 12, 2013 2:29 am

    Ezt az anyagot terjeszteni kellene, hátha azok is olvassák, akik 1. tehetnek, 2. akarnak tenni valamit erről.
    Romániából nem lesz működőképes ország, amíg a hivatalokban tespedő “valakinek a valamije” száznegyven kilós cácákat Kína-méretű fenekeikkel együtt ki nem billentik kényelmes foteljeikből s nem teszik kompetencia- tudás- és szorgalomalapúvá az ilyen munkahelyeket. Számukat csökkenteni sem ártana, mert fel nem foghatom, miért van a villanyszolgáltatónak több külön vállalata, külön-külön épületekben a város más-más részében, egymással nem kommunikálva.
    Augusztus végén meg akartam venni egy házat, novemberre sikerült elintézni, hogy a papírjai rendben legyenek, addig veszekedett egymással a polgármesteri hivatal s a kataszter (mivelhogy a ház bővítési dossziéja a városháza költöztetésekor eltűnt, s “természetesen” nem ők, hanem az ügyfél kell, hogy újraszerkessze). Aztán amikor minden papír egyben volt, a főépítész és a helyettese (más nem írhat alá helyettük), elment szabadságra. Egyszerre. Csak a bank hajlandóságán múlott, hogy végül meg tudtuk venni a házat, mert az eredeti határidőből kifutottunk.
    Ehhez képest, amikor Amerikában költöztem, valami 5-8 percbe került a villanyáram átiratása, a földgázé pedig egy telefonhívásba.
    Itt az áramhoz 30 napot kell várni csak az ún. műszaki jóváhagyásra, amit majd természetesen az ügyfélnek kell elvinnie sok más papír kíséretében a villanyszolgáltató monostori épületéből a központiba, szerződéskötésre. Eszméletlen, itt, ebben a dologban kellene egy tisztességes forradalmat csinálni, utcára hajítani a tohonya, lusta, arrogáns hivatali tetveket!

  7. Zoltán » január 11, 2013 9:22 am

    Félelmetes, hogy ezek a rendszerek, csak úgy, ukkmukkfukk kirónak rád egy bizonyos összeget, és az ember kell fusson nehogy elkéssen, mert még kamatokkal is megeresztik. Amikor meg ők tartoznak, akkor nem számolnak fel egy lej kamatot sem… Egyéni vállalkozóként jutottam abba a nem örvendetes helyzetbe, hogy visszamenőleg kell kifizessem a CAS-t és a munkanélküliségit. Érdekes módon nem tudtak egyetlenegy levelecskét sem küldeni 5!!! év alatt, de mielőtt lejárt volna az 5 év, azelőtt küldtek egy felszólítást, hogy most márpedig azonnal fizessem ki visszamenőleg az egész összeget és a kamatokat, illetve azoknak a kamatjait, mert, ha nem, lesz itt aztán irgum- burgum. Semmit nem tesznek azért, hogy támogassák a vállalkozásokat - hisz ebből él még az állam!! -, hanem mind jobban le akarják húzni róluk a bőrt. És csodálkoznak, hogy feketén zajlik az üzletek 80%- a….

  8. paul chinezu » január 11, 2013 8:36 am

    Nem kellett volna kifizessétek. Ennyi…

  9. Lenke » január 11, 2013 8:27 am

    Es megis, van megoldas erre? En ma kaptam felszolitast, fizetnem kell 2 honapra, amire nem fizettem, mert nem is kellenne, hisz gyereknevelesi szabadsagon vagyok. Gondolom csak en kell futkorasszak ket gyerekkel, hogy megoldjam…

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex