Balkán herald

október 1, 2013, galacko | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Munkahely (Meló-dráma), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | Szólj hozzá

pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 82,117.20
Lehet nyerni a bürokráciával szemben, ha igazad van?

május 14, 2013, Vizi Boromir | Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | Szólj hozzáHa – akár önhibádon kívül – bűnösnek talál a rendszer, és nem büntetőjogi kategóriába esik az ügyed, hanem egyszerűen szabálysértés, akkor nem illet meg az ártatlanság vélelme. Neked kell bebizonyítanod, hogy nem vagy hibás. És ha megteszed, és valami csoda folytán elismerik, hogy neked volt igazad, akkor sem kaphatsz igazi elégtételt. Mert egyedül vagy gyávák, balfékek és smekkerek között.

olvasd tovább »


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 85,854.37
Segítség, zaklat a CNAS, és végrehajtással fenyeget a pénzügy egy nem létező tartozás miatt!

január 11, 2013, Vizi Boromir | Átverés (A dzsungel törvénye), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 9 megjegyzésAz egészségbiztosító pénztár a romániai bürokrácia egyik legsötétebb “fekete lyuka”. Szerintem senki, de senki nem tudja követni, még azok közül sem, akik ott dolgoznak, hogy mi történik a befizetésekkel, hova, melyik bugyorba tűnnek el bizonylatok, kinek hogy áll a szénája, számlája.

Gyomorforgatóan felháborító ez önmagában is, hiszen ráadásul az egészségügy maga alulfinanszírozásra panaszkodik. Elvileg a biztosítási rendszer hatékony, naprakészen követhető működése garantálhatná, hogy a pénzünk a megfelelő helyre – kórházba, kezelési költségekre stb. – jut. De nem, nincs átláthatóság, és szart sem ér az egész, hiába fizetünk, mert ha kórházba kerülünk, még a gézt meg a fájdalomcsillapítót is magunknak kell megvennünk a legtöbb helyen. Oké, ezen már sokan, sokszor felháborodtunk. Az sem újdonság, hogy ha mondjuk egy adófizető munkavállaló abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy máshová szól az állandó lakcíme, mint ahol a cége működik, akkor a megyei egészségbiztosító pénztárak közti kommunikáció hiánya miatt állandó zaklatásnak van kitéve. De most betelt a pohár: végrehajtási felszólítást kaptam a helyi pénzügytől egy olyan összeg befizetésére, amiről már rég igazoltam a megyei biztosítópénztár felé, hogy nem tartozom, tévedés történt.

2010 óta zaklat az egészségbiztosító pénztár. Nincs jobb szó erre: zaklat, megmérgezi a hétköznapjaimat, mígnem már azon gondolkodom, pszichológiai egészségkárosításért perelem be kártérítésért. Ja, legyen tiszta: a kifizetéseimmel minden oké, a cégem lelkiismeretesen fizeti a járulékokat a mellékjövedelmeim után is, ügyintézőnk sztoikus nyugalommal küldi az újabb és újabb erre vonatkozó igazolásokat a CNAS-nak. olvasd tovább »


pontos átlag: 5.00

pontos átlag: 60,349.87
Műszaki vizsga a keleti és a nyugati civilizáció határán

január 24, 2011, sssipike | Átverés (A dzsungel törvénye), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 8 megjegyzésÚgy alakult, hogy az utóbbi pár hónapban két különböző autóval jártam ki két (nagyon) eltérő műszaki vizsga-hercehurcát. A két történet jól szemlélteti azt, amint a keleti és a nyugati civilizáció békésen egymás mellett él tájainkon, és ki-ki választhat, mely értékrend a legszimpatikusabb számára. Csapjunk tehát bele.

olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.92
Ne hamuzz a játékgépbe!

december 14, 2010, mse | Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | Szólj hozzáLám-lám, mire kell felhívni a kocsmába betérők figyelmét.

balkan.jpg


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.97
Személyazonosság-csere

december 14, 2010, mse | Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 6 megjegyzés14 éves koromban személyazonosságot cseréltem az ikertestvéremmel. Furcsa, már-már futurisztikus esemény, mégsem lehetetlen. Egész addigi adatbázisokba foglalt életünk akkor egy tollvonással felcserélődött.

Történt ugyanis, hogy személyazonossági igazolványt kellett kiváltanunk a helyi rendőrségen. Izgultunk is, mostmár valós identitásunk lesz az állam szemében, szinte felnőttünk. Fel is vettük a szép ruhánkat, megfésülködtünk, és elmentünk fényképet készíttetni, és kitölteni a szükséges formanyomtatványokat. A születési bizonyítványról a hivatalnokok ügyesen kimásolták az adatokat, és kitöltötték a papírokat.

Tudni kell, hogy a személyazonossági számunk ikrek lévén csak egy számjegyben különbözött, az utolsó előtti nekem 5-ös volt, testvéremnek pedig 6-os. Nos, a meglepetés igazán nem is akkor ért minket, amikor kézhez kaptuk az igazolványokat, és láttuk, hogy bizony felcserélték a számokat – a kavarodás gyakran előfordult azelőtt is, sokszor összekevertek minket a dokumentumok szintjén. A helyzet balkáni jellegét inkább a hivatalnokok megoldása emelte a csúcspontjára: elkérték a születési bizonyítványokat, mondván, hogy egyszerűbb azokban kijavítani a számokat, mint új buletint készíteni. Egy fekete írószert jó erősen megnyomva átírtak hát a  személyi számunkat: így lettem én azontúl 6-os, testvérem pedig 5-ös. És a bizonyíték:

emese2.jpg emese12.jpg


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.85
Román lagzi fail

december 13, 2010, admin | Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 2 megjegyzés
pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.89
Kis koccanás, überszopás biturbó

november 15, 2010, sssipike | Közlekedés (Gyí, te Logán!), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 13 megjegyzésKis koccanás, felejthetetlen szívás – nagyjából így lehet összefoglalni azt az eseménysort, ami egy álmos nyári délután kezdődött egy vészfékezéssel, és bő két héten keresztül tartott.

Mivel maga a koccanás nem ér meg túl sok leütést, nagyon rövid leszek: Kolozsvár egyik sugárútján a stoplámpa zöldről sárgára váltott; hazai szokás szerint arra számítottam, még “átcsúszom”, azonban a gyalogátjárón hirtelen mozgást láttam – mintha egy gyermek szaladna az úton át. Vészfék, de az autó hirtelen megpördül és át a szemközti sávba: megállás után áll össze a kép, valaki hátulról meglökött. olvasd tovább »


pontos átlag: 5.00

pontos átlag: 3.03
15 dolog, amit utálok Romániában

november 1, 2010, Dunci | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Szemét (Ahogy esik, úgy suppan), Sajtó (Láttuk, de nem hittük), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 14 megjegyzés1. (Még mindig) nem adnak vissza pontos pénzt a kasszáknál + a kiszolgálók sokszor azt hiszik, szívességet tesznek, mikor kiszolgálnak.

2. Az emberek szemetelnek, ráadásul a szemetet nem takarítják el rendesen az utcákról.

3. A bioboltokban árulják a külföldről hozott bioterméket, miközben a piacon kapható áruk sokkal olcsóbbak és bióbbak.

4. Mindenki azt hiszi, ért a politikához.

5. Még ha tisztességesen akarok zeneszámot vásárolni, akkor sem vehetek az iTunes-ról, sőt az Amazon-ról és az E-bay-ről sem.

6. A Kék nyíl nevű vonatok bár szépen néznek ki, de iszonyú kényelmetlenek, 1 óránál többet utazni rajtuk kínszenvedés. (elküldeném a tervezőjét egy Nagyvárad-Konstanca útvonalon egy útra).

7. Mindenki panaszkodik a korrupcióra, de ha oda kerül a sor, automatikusan virítják a borítékot.

8. A Rom és a Făgăraș csokik idegen tulajdonban vannak.

9. A bürokráciát.

10. A felelőtlen és bunkó sofőröket, akik nem tartják be a közlekedési szabályokat.

11. A bicikliutak nemlétét.

12. Az amatőr román újságírást, ahol az a hír, hogy Băse fején van egy folt.

13. A sporthíreket a tévében, újságban, rádióban, melyek szinte csak a román fociról szólnak és amelyekben csak az a hír, hogy ki, mikor, mit nyilatkozott.

14. Annyiszor ássák fel az utcát, ahány fajta vezetéket vagy csövet kell lefektetni.

15. A városokban ok nélkül vágják ki a fákat.


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.89
A szerb határőr válaszjoga

október 21, 2010, fidel_gasztro | Közlekedés (Gyí, te Logán!), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 8 megjegyzésNéhány sorban reagálni szeretnék bizonyos Dunci nevezetű felhasználó Határátlépés jól megszokott gyomorideggel című pszeudó-balkánkritikájára.

Kedves Dunci, mint írásodból kiderül, szerinted az balkán, hogy a határőr átengedett a határon, bár a papírjaitok nem voltak rendben. Igen, ez tényleg balkán. De ennél már csak két dolog balkánabb.

Egy: vagytok annyira felelőtlenek, hogy érvénytelen papírokkal vágtok neki az útnak, holott egy felelős sofőr, gépkocsivezető vagy nevezzük bárminek, tisztában van, hogy milyen papíroknak kell rendben lenniük és mit kell nézni egy zöldkártyán. Megnézni és nem elhinni. Ennek az elmulasztása: balkán.

Kettő: vagytok annyira felelőtlenek, és átlépitek a határt érvényes zöldkártya nélkül, miközben ezt a saját, jól felfogott érdeketekben  nem lett volna szabad megtennetek, függetlenül attól, hogy a határőrnek mi a hozzáállása. Mert abban az esetben, ha balesetet vagy bármilyen más kárt okoztok az autótokkal, nincs biztosító, aki fizessen, és benneteket terhel a kár rendezése. De hogy ti ennek ellenére mégis nekivágtatok az útnak: na ez a balkán! Csupa nagybetűvel.


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 3.01
keep looking »
Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex