A semmibe vezető útkereszteződés

augusztus 29, 2013, galacko | Közlekedés (Gyí, te Logán!), Arculat (Balkán dizájn) | Szólj hozzáUPDATE: Bár nem hittem, hogy lehetséges, de sikerült kimagyarázni az épületbe futó utca rejtélyét.  Az Aradi Hírek információi szerint le fogják bontani az Aurel Vlaicu sugárúton mellett található egykori esernyő- és babakocsi-gyár épületét, a helyére pedig a Kaufland hipermarket és annak parkolója fog épülni, ehhez készült az aszfaltozás bekötőútként. Mondjuk, még most sem teljesen világos, hogy minek a vadiúj út, a bontás és a törmelék elszállítása hátravan, szinte biztos, hogy az út nem ússza meg rongálódás nélkül.

 (A hírt olvasón kérésére frissítettük - szerk.)

Azt már eddig is tudtam, hogy a román útépítés nehéz überelni lassúságban és drágaságban, ennek persze megvannak a megfelelő indokaik, viszont mostantól abban is biztos vagyok következetlenségben is mindenkit leelőzünk, erre viszont nem nagyon van értelmes magyarázat. Aradon augusztusban úgy építettek meg egy tökéletesen felfestett és jelzőlámpával is felszerelt útkereszteződést a város egyik forgalmas utcáján, hogy az nem vezet az sehová, pontosabban egy épületbe vezet. olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 77,856.56
Szelektív hulladékgyűjtés

február 21, 2012, Gabora Attila | Szemét (Ahogy esik, úgy suppan), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | Szólj hozzáSzelektív hulladékgyűjtés (fém, papír műanyag, mind külön-külön) Kolozsváron, a polgármesteri hivatal által központi területnek (Zona Centrala)  nyilvántartott  utcákon… A képek magukért beszélnek.

balkan1.jpg

balkan2.jpg


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 124,100.20
Hogyan vásárolhatunk olcsón aranyat?

december 13, 2011, BT | Átverés (A dzsungel törvénye), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | 5 megjegyzésAki ezelőtt pár évvel úgy döntött, hogy a megtakarított pénzét aranyba fekteti, az most jól járt. A kérdés az, hogy hogyan vásárolhatunk most olcsón pár gramm aranyat.

Kolozsvárról Csíkszeredába haladva ajánlották fel nekünk a nagy üzleti lehetőséget. Éppen elhagytuk Korondot, amikor láttuk, hogy egy „úriember” nagy lendülettel integet, az útról félrehúzott autóján pedig villog a vészjelző. Ha nem egyedül utazom, akkor meg szoktam állni a segítséget kérőknek. Így történt ez most is. olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 80,416.73
Facefood, Lady Gaga manikűrszalon és társai

október 5, 2011, Dunci | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Kommunizmus (Sarló és kalapács), Épületek (Épített ökörség), Sajtó (Láttuk, de nem hittük), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Arculat (Balkán dizájn) | Szólj hozzáAz utóbbi öt hónap balkáni kóborlásai alatt gyűjtött képek, több kommentárt nem is fűznék hozzá. Élvezzétek!

Albérlet

Albérlet: Kiadó szoba egy lánynak. Vagy egy fiúnak, vagy bárkinek, csak jöjjön már (Nagyvárad, Románia)

Autózár

Autózár: Ha nincs ló, jó a szamár is (Kolozsvár és Nagyvárad közti úton, Románia)

cigaretta-bulgakov.jpg

Cigaretta, Bulgakov: maximális ár-maximális extázis (Kolozsvár, Románia)

Facefood

Facefood: Azt nem tudom, hogy itt az arcodba kapod a kaját vagy csupán arról van szó, hogy egy élelmes helyi vállalkozó ezzel a szójátékkal lovagolta meg a Facebook hullámot. (Nis, Szerbia)

Hosszabbító

 

 

 

 

 

 

 

 

Hosszabbító: Meglehet, hogy ráz a kilincs. (Nis, Szerbia)

 

Húsbolt, cipőbolt

Húsbolt, cipőbolt: Cipőbolt a húsboltban. Igaz, csak az udvarban lévő cipőboltot reklámozzák, de ez vajmi kevés embernek jön csak le. (Kolozsvár, Románia)

 

korona-no-ticket-please.jpg

Korona: Az első művészi reflexió a Koronán tapasztalható blatthelyzetre. (Moszka kávéház, Nagyvárad, Románia)

ladygaga.jpg

Lady Gaga: Ha ezt Lady Gaga tudná. (Újvidék, Szerbia)

nuincercati.jpg

Nu încercați: Tehát: csak az próbálhatja ki, aki biztosan megveszi. Azt hiszem már tavaly is láttam ugyanezt a kukkert. (ócskapiac, Nagyvárad, Románia)

tablo.jpg

Tabló: Szexi tabló autószerelő osztálynak. (Újvidék, Szerbia)

teveszett.jpg

Tévészett: Ha lötyög a képcső a tévében, toldd meg egy papírral. (Bitola és Ohrid közötti buszjárad, Macedónia)

titokaszino.jpg

Tito kaszinó. (Nis, Szerbia)

trashcanskopje.jpg

Alternatív szemeteskuka Szkopje utcáin. (Szkopje, Macedónia)

utlevelosztaly.jpg

Így mérik meg a magasságodat a nagyváradi útlevélosztályon. (Nagyvárad, Románia)


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.73
Balkániba fulladt az európainak szánt út

június 23, 2011, Dunci | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Turizmus (A vaku visszavág), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | 8 megjegyzésA magyar igazolvánnyal rendelkezők 90%-os kedvezményt kapnak a Magyarország területén történő vonatutakra. Ezért a román-magyar határ mentén élők sokszor folyamodnak ahhoz a cselhez, hogy autóval átfurikáznak a legközelebbi magyarországi vonatállomásra, mert jóval olcsóbban jön ki így egy budapesti út, mintha a román oldalról indulnának.

Fontos infó az is, hogy például egy Budapest-Kolozsvár útvonalon az utazás magyarországi részére nem lehet megvenni a magyar igazolványos jegyet, a többi részére pedig a „rendeset”: vagy a hozzád eső legközelebbi, még Magyarországon levő állomásig utazol, vagy megveszed a teljes útvonalra a jegyet.

Elméletben. Gyakorlatban azonban ha szerencséd van, akkor a Budapest-Kolozsvár útvonalon Biharkeresztesig utazhatsz kedvezményes jeggyel, onnan meg balkáni módszereket alkalmazva lefizeted a magyar, majd a román ellenőröket, hogy átmehess a határon és csak Kolozsváron kelljen leszállnod.

Nekem ez legutóbb nem jött össze. olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.74
Az újságíróknak szervezett demó-vonatozás közepette romlott el a vonat

június 6, 2011, admin | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Turizmus (A vaku visszavág), Sajtó (Láttuk, de nem hittük), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | 2 megjegyzés 

Pénteken történt, hogy Anca Boagiu szállításügyi miniszter a hazai turizmus ösztönzése végett a román vasút jótéteményeit reklámozandó be akarta bizonyítani az újságíróknak,  hogy Bukarestből két óra alatt a hegyekben, Predealon lehetnek a Kék Nyíl vonattal.  A sors fintoraként a vonat éppen a demóút közepette robbant le.  Az újságíróknak pedig megadatott a lehetőség, hogy lefilmezzék, miként javítanak meg a CFR alkalmazottai egy faággal,  egy darab, az út mellől összeszedett dróttal és némi ragaszószalaggal  egy elromlott vonatmotort. olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.83
Vészvillogóval lazán letolni

április 8, 2011, sssipike | Bunyó (Kis délutáni testmozgás), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | 1 megjegyzésKolozsvár egy jó hely, és ahogy fejlődik a város, egyre jobb lesz - a hangulat legalábbis egyre oldottabb. Például a minap a Marasti téri parkolóház felhajtója mellett álltam meg (vészvillogóval, hogyan is másképp), s már épp végére értem a kispolgárias, önostorozó gondolatsornak (lám, most én is ugyanolyan tulok módjára parkolok, mint azok, akik valóban tulkok), amikor megáll előttem egy kisbusz, vészvillogó be, sofőr ki, hátramegy, letolja a nadrágját, nyugisan átöltözik, majd továbbhajt. Laza, nem?

balk1.jpgbalk11.jpg


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.87
Szigetelőszalag rulez forevör!

február 2, 2011, sssipike | Tárgyak (Ojjektumok), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Arculat (Balkán dizájn) | 4 megjegyzésNem is különösebben szép, meg nem is nagyon érdekes vagy erős autó a Renault 15. Tudomásom szerint sosem volt a kamaszok álma, de hát a „kétajtós” sportkocsi a 90-es években nagy szó volt, főleg, hogy akkoriban már olcsó is volt, meg egy kisebb család is belefért. A Renault 12-re épült, így jó eséllyel a Dacia-alkatrészek is jók voltak hozzá: nem csoda hogy hozták, mint a cukrot. Pár éve még láttam egy-egy rohadófélben levő példányt Kolozsvár utcáin, de aztán egy komolyabb zuhé hatására mind elolvadtak, s lassan beszivárogtak a beton repedéseibe.

Mikor már úgy tűnt, hogy már a nevét is elfelejtettem, az alábbi, szigszalaggal körbetekert példány jött szembe egy györgyfalvi-negyedbeli kisutcán: egy nyugdíjas bácsi vezette. Kesztyű, sofőr micisapka, a botja kívül, a baloldali tükrön lógott – kiszálláskor az öreg onnan vette el. Korábban úgy tudtam, a gitt meg a sziloplaszt a házi karosszériakovácsok fő fegyvere, de rá kellett jönnöm, hogy a rétegesen felhordott szigetelőszalag is igen stílszerű, a nagyobb lyukak (mit lyukak? Hiányzó lemezek!) lefedésére.

Azt nem tudom van-e az autónak műszaki vizsgája, az viszont biztos, hogy az autó többé-kevésbé napi használatban van. Bár korábban nem tartottam különösebben izgalmas autónak, így, így, a ráhullott levelekkel, sáros szigetelőszalaggal, öklömnyi lyukakkal együtt egy közlekedési múzeumban a helye. S ha talán mégsem kerülne oda, érdemes megörökíteni az utókor számára. Nem másért, de nem tudni mikor támad egy nagyobb szél, s marad az autó helyén egy kis kupac rongyos-koszlott szigszalag.

img_9140.jpg

img_9141.jpg

img_9142.jpg

img_9145.jpg

img_9146.jpg

img_9147.jpg

img_9148.jpg

img_9149.jpg

img_9151.jpg

img_9152.jpg

img_9148.jpg

img_9154.jpg

img_9156.jpg


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.76
Műszaki vizsga a keleti és a nyugati civilizáció határán

január 24, 2011, sssipike | Átverés (A dzsungel törvénye), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 8 megjegyzésÚgy alakult, hogy az utóbbi pár hónapban két különböző autóval jártam ki két (nagyon) eltérő műszaki vizsga-hercehurcát. A két történet jól szemlélteti azt, amint a keleti és a nyugati civilizáció békésen egymás mellett él tájainkon, és ki-ki választhat, mely értékrend a legszimpatikusabb számára. Csapjunk tehát bele.

olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.92
Mit is csorgat a szomszéd, miközben velem beszél?

január 18, 2011, sssipike | Bunyó (Kis délutáni testmozgás), Szemét (Ahogy esik, úgy suppan), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | 5 megjegyzésMindig is a gyermekkoromra emlékeztet, ha látok egy szétszedett, zsíros, ütött-kopott autót, amit a tömbház parkolójában szerel a tulajdonosa. Annak idején, a nyolcvanas években minden magára valamit is adó férfi űzte ezt a sportot. Hétvégenként a blokk környéki garázsok (mit garázsok, játszóterek, járdák, udvarok) benépesültek oldalukra támasztott csotrogányokkal. Békésen folydogált az olaj, csengett a kalapács, káromkodott az apamackó. Minden tömbháznak megvolt a nyugdíjas autószerelője, aki két fillérért, hallás után szelephézagot állított, hengert csiszolt, motort újított fel, alkatrészt „szerzett” vagy egyszerűen csak ült a napon egy üveg sörrel, és csendben izzadt. olvasd tovább »


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.79
keep looking »
Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex