július 4, 2012, rtimics | Átverés (A dzsungel törvénye)

Küldj egységet, s megmondom, milyen betegségben szenvedek - újabb telefonos átverősdi



Volt már szó itt a Balkán Heraldon feltöltőkártyás átverésről, az a „klasszikus” telefontársaság-alkalmazottas volt. Nálam azonban egy valamivel több előkészítést igénylő, és ha lehet, még undorítóbb trükkel próbálkoztak.

Néhány héttel ezelőtt kaptam egy e-mailt (nem is direktben, hanem továbbítva), amelyben bizonyos Kerestely Ioan egy korábbi interjúalanyom elérhetősége felől érdeklődik. Mivel olyan személyről van szó, akiről könnyen el tudom képzelni, hogy valaki fel akarja venni vele a kapcsolatot, gyanútlanul visszaírtam a munkahelyi címemről, amelyben megadtam az illető e-mail címét. Utána egy ideig se kép, se hang.

Tegnapelőtt a munkahelyi címemre – amelynek aláírásában szerepel még egy személyesebb, yahoo-s cím és a telefonszámom – érkezett egy válasz az úgynevezett Kerestely Ioantól, amelyben tudatja, hogy írt nekem egy levelet a másik címemre. Már ez furcsa volt, és amikor megnyitottam a postafiókot, máris két levél figyelt benne. Az elsőben azt kérdi az „úriember”, hogy beszéltem-e mostanság az interjúalanyommal? Ha igen, akkor kér szépen, hogy hívjam fel adott telefonszámon, és mondjam meg. Ő nagyon szívesen felhívna, de sajnos ágyhoz kötött beteg, kicsi a nyugdíja, nem elég sokszor még a gyógyszerekre sem, stb. stb. A második levél már csupa sirámokból áll, senki sem akar rajta segíteni, és még telefonálni sem tud. A kedvenc mondatom az, hogy „Ha lenne egységem, megírnám sms-ben az összes betegséget, amiben szenvedek”… Eléggé feldühödtem, hogy valaki már ilyen „kidolgozott” tervvel próbálja feltöltetni a kártyáját, de aztán ignore üzemmódba helyeztem az egészet – mármint a fejemben.

Tegnap este azonban érkezett egy sms, amelyben X szám feltöltést kér, üssek be egy kódot. Persze nem ütöttem be, de egészen ma reggelig nem esett le, hogy ugyanerről a telefonszámról van szó. Ma reggel ugyanis ismét érkezett egy levél, amelyben azt írja a „bácsi”, hogy elfelejtette megmondani, hogy a maileket egy 1997-ben gyártott 6030-as Nokiáról küldte. WTF?!

És mindennek a tetejébe a Facebookon is bejelölt ismerősnek. Sima elutasítás helyett ezúttal a „report profile” opciót választottam, amibe megjegyzésként beírtam, hogy „high chances of fraud”. Lássuk, mi lesz. Mindenesetre ijesztő, hogy milyen hosszú utat képes bejárni valaki, hogy valakit átverjen; a nevén szólítja a kiszemelt áldozatot, és könnyfakasztó – ha mégoly átlátszó is – történetbe burkolja a csalit.


pontos átlag: 4.00

pontos átlag: 110,219.66


Hozzászólások

2 megjegyzés » “Küldj egységet, s megmondom, milyen betegségben szenvedek - újabb telefonos átverősdi”

  1. paul chinezu » október 10, 2012 3:25 am

    gyenge kísérlet ioan részéről. ennyi nem elég…

  2. András Levente » július 28, 2012 12:05 am

    Hasonló módon csalt ki egy fiatal ember édesanyámtól kb 700 Ron értékü feltőltőkártya kódot. Itt a telefonszám ha esetleg valakit át akar még verni az tudja:0742389172.Nagyon vigyázzatok vele mert borzasztó rábeszélő képessége van hiszen édesanyámat nagyon nehéz rábeszélni. Neki mégis sikerült!!!!!

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex