Segítség, zaklat a CNAS, és végrehajtással fenyeget a pénzügy egy nem létező tartozás miatt!

január 11, 2013, Vizi Boromir | Átverés (A dzsungel törvénye), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 9 megjegyzésAz egészségbiztosító pénztár a romániai bürokrácia egyik legsötétebb “fekete lyuka”. Szerintem senki, de senki nem tudja követni, még azok közül sem, akik ott dolgoznak, hogy mi történik a befizetésekkel, hova, melyik bugyorba tűnnek el bizonylatok, kinek hogy áll a szénája, számlája.

Gyomorforgatóan felháborító ez önmagában is, hiszen ráadásul az egészségügy maga alulfinanszírozásra panaszkodik. Elvileg a biztosítási rendszer hatékony, naprakészen követhető működése garantálhatná, hogy a pénzünk a megfelelő helyre – kórházba, kezelési költségekre stb. – jut. De nem, nincs átláthatóság, és szart sem ér az egész, hiába fizetünk, mert ha kórházba kerülünk, még a gézt meg a fájdalomcsillapítót is magunknak kell megvennünk a legtöbb helyen. Oké, ezen már sokan, sokszor felháborodtunk. Az sem újdonság, hogy ha mondjuk egy adófizető munkavállaló abban a szerencsétlen helyzetben van, hogy máshová szól az állandó lakcíme, mint ahol a cége működik, akkor a megyei egészségbiztosító pénztárak közti kommunikáció hiánya miatt állandó zaklatásnak van kitéve. De most betelt a pohár: végrehajtási felszólítást kaptam a helyi pénzügytől egy olyan összeg befizetésére, amiről már rég igazoltam a megyei biztosítópénztár felé, hogy nem tartozom, tévedés történt.

2010 óta zaklat az egészségbiztosító pénztár. Nincs jobb szó erre: zaklat, megmérgezi a hétköznapjaimat, mígnem már azon gondolkodom, pszichológiai egészségkárosításért perelem be kártérítésért. Ja, legyen tiszta: a kifizetéseimmel minden oké, a cégem lelkiismeretesen fizeti a járulékokat a mellékjövedelmeim után is, ügyintézőnk sztoikus nyugalommal küldi az újabb és újabb erre vonatkozó igazolásokat a CNAS-nak. olvasd tovább »


pontos átlag: 5.00

pontos átlag: 60,349.87
Küldj egységet, s megmondom, milyen betegségben szenvedek - újabb telefonos átverősdi

július 4, 2012, rtimics | Átverés (A dzsungel törvénye) | 2 megjegyzésVolt már szó itt a Balkán Heraldon feltöltőkártyás átverésről, az a „klasszikus” telefontársaság-alkalmazottas volt. Nálam azonban egy valamivel több előkészítést igénylő, és ha lehet, még undorítóbb trükkel próbálkoztak.

Néhány héttel ezelőtt kaptam egy e-mailt (nem is direktben, hanem továbbítva), amelyben bizonyos Kerestely Ioan egy korábbi interjúalanyom elérhetősége felől érdeklődik. Mivel olyan személyről van szó, akiről könnyen el tudom képzelni, hogy valaki fel akarja venni vele a kapcsolatot, gyanútlanul visszaírtam a munkahelyi címemről, amelyben megadtam az illető e-mail címét. Utána egy ideig se kép, se hang. olvasd tovább »


pontos átlag: 4.00

pontos átlag: 111,334.81
Igenis, a hossz számít. Fűtéscsövet cserélünk

május 25, 2012, murr | Átverés (A dzsungel törvénye), Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni) | 1 megjegyzésTavaly nyáron döntöttünk úgy a lakóközösséggel, hogy lassan porló, több, mint 40 éves tömbházunk javítgatását egy profi karbantartó-cégre bízzuk. Akkoriban úgy tűnt, rendkívül előnyös üzletet kötöttünk: a lakók amúgy is hosszú évek óta fizetnek a tömbház karbantartásáért egy havonta pár lejes összeget - a korábbi cég azonban kizárólag a fűtés-rendszer hibáinak a javítását vállalta a havi díj fejében, azt is csak munkanapokon, 9-től 5-ig. olvasd tovább »


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 113,438.89
Hogyan vásárolhatunk olcsón aranyat?

december 13, 2011, BT | Átverés (A dzsungel törvénye), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | 5 megjegyzésAki ezelőtt pár évvel úgy döntött, hogy a megtakarított pénzét aranyba fekteti, az most jól járt. A kérdés az, hogy hogyan vásárolhatunk most olcsón pár gramm aranyat.

Kolozsvárról Csíkszeredába haladva ajánlották fel nekünk a nagy üzleti lehetőséget. Éppen elhagytuk Korondot, amikor láttuk, hogy egy „úriember” nagy lendülettel integet, az útról félrehúzott autóján pedig villog a vészjelző. Ha nem egyedül utazom, akkor meg szoktam állni a segítséget kérőknek. Így történt ez most is. olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 80,416.73
Angolul beszélsz? Akkor 20 euró!

május 25, 2011, Dunci | Átverés (A dzsungel törvénye), Turizmus (A vaku visszavág) | Szólj hozzá“Szarajevóba utazol? Miért mész oda, bombázni?” kérdezte félig viccesen, félig komolyan az egyik ismerősöm, mielőtt elindultam volna Bosznia Hercegovina fővárosába a hónap elején. A kérdés úgy érzem, jól érzékelteti milyen gondolatokat társítanak az emberek (beleértve magamat is) ehhez a városhoz: vagy az első világháborút kirobbantó merénylet jut eszükbe, vagy a délszláv háború véres eseményei. Úgy mentem oda, hogy ezeket a sztereotípiákat megpróbálom lerombolni; végül visszafelé a régieket elhagytam, de születtek helyükbe újak, többek közt a következő történetnek köszönhetően.

Szállásunk Szarajevó egyik külvárosában, Ilidjában volt, amely régen külön településként létezett, de mára egybeépült a fővárossal. A központ tőlünk kb. 30-40 percnyi villamosútra volt. A szemináriumra, melyen részt vettem, az egész balkáni térségből érkeztek fiatalok és gondoltuk, ha már ilyen szépen összegyűltünk, jó lenne az ismeretségeket egy közös sörözéssel szorosabbra fűznünk. olvasd tovább »


pontos átlag: 4.00

pontos átlag: 2.95
Vödrös narancs-promócióóóó a Kauflandba’!

február 3, 2011, sssipike | Átverés (A dzsungel törvénye), Kaja (Odakapaszkodott a fazékhoz) | 4 megjegyzésAz informális hírcsatornákra kellőképpen rágyógyult feleségem hív, hogy ha szombat délben nincsen jobb dolgom, menjek már el a Kauflandba, állítólag lehet úgy vásárolni narancsot, hogy egy vedret is adnak hozzá. Hogy milyen rég nem ettünk narancsot, meg a veder milyen jó lesz a játékoknak, stb. Mivel épp semmi jobb dolgom nem volt, el is mentem a Kauflandba. Nagy meglepetésemre kiderült, hogy a fél Monostornak épp semmi más jobb dolga nem volt, mint eljönni ide vedres narancsért.

A konzum-kapitalizmus templomában húsz év után is azonnal előjönnek a hiánygazdálkodás reflexei, ha akad valami jó kis promóció: a hatalmas bevásárlókocsi-torlódás a narancsos ládákhoz alig lehet hozzáférni, aki hozzáfér az egyszerre négy-öt vederrel vesz (hogy legyen a szomszédnak is). Persze azonnal felfedezik, hogy az üzlet vezetősége által meghatározott „veder narancs” fogalom tágan értelmezendő, leginkább úgy, hogy a vedret túlcsordulásig rakják, majd a bevásárlókocsi oldalához támasztják, és még rátesznek négy-öt narancsot. Hogy legyen. Lökdösődnek, idegesek (Ő már volt! Mit állja el az utamat? Miért vesz annyi vedret? Álljon arrébb!), a narancsokat idegesen hajigálják. Aki már megszedte magát, kéjesen a mérleghez somfordál, és megnézi, hogy a megszabott 7 kiló helyett mennyi narancs fért bele az ő vedrébe. Ha megvan a 9 kiló, lehet menni a kasszához.

kep0009.jpg
kep0016.jpg
kep0020.jpg
kep0021.jpg
kep0022.jpg

U.i.: a veder sajnos túl kicsi, nem fér bele az összes legó. Legközelebb legalább kettőt veszek.


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.85
Műszaki vizsga a keleti és a nyugati civilizáció határán

január 24, 2011, sssipike | Átverés (A dzsungel törvénye), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 8 megjegyzésÚgy alakult, hogy az utóbbi pár hónapban két különböző autóval jártam ki két (nagyon) eltérő műszaki vizsga-hercehurcát. A két történet jól szemlélteti azt, amint a keleti és a nyugati civilizáció békésen egymás mellett él tájainkon, és ki-ki választhat, mely értékrend a legszimpatikusabb számára. Csapjunk tehát bele.

olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.92
Hogyan lett a román birkapásztorból római legionárius?

október 26, 2010, Dunci | Átverés (A dzsungel törvénye), Kommunizmus (Sarló és kalapács), Munkahely (Meló-dráma) | 9 megjegyzésHát az úgy volt, hogy a hetvenes évek Romániájában, egy régészeti ásatás apropóján összegyűlt egy csomó okos ember, hogy a földet túrja és keressenek valami ősi, történelmi bizonyítékot a román nép eredetét illetően.Főleg rómaiakra utaztak, de nem találtak semmit, csak egy árva sírt, melyben egy pásztor és a kutyája volt eltemetve. A régészek tehetetlenül, fejvakarva állták körül a gödröt, azon tanakodtak, mit mutassanak, mit mondjanak a pártnak, hiszen mioritikus emlékük már nagyon sok volt azidőtájt és illő lett volna valami újjal előállni.

olvasd tovább »


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.78
Hogyan csalhatsz ki csinos összegeket gyanútlan Orange-bérlettulajdonosoktól?

augusztus 19, 2010, Vizi Boromir | Átverés (A dzsungel törvénye), Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni) | 14 megjegyzésMindeddig nem igazán foglalkoztam az ál-Orange-operátorokról szóló sztorikkal, arra gondolva, ezek szórványosan előforduló csalások, és a hiszékeny, idősebb és kezdő mobiltulajdonosokat célozzák. Hát nem, a 70 éves nénitől a huszonéves tanárig mindenki megjárhatja, ha nem ismeri a módszereiket. Többek között ezért írom le a szűkebb családban nemrég történt esetet, egyúttal arra kérve benneteket, ha tudtok hasonlóról, jelezzétek, illetve adjatok tanácsot, hogyan lehetne minimalizálni a kárt.

olvasd tovább »


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.83
Piti kis átverés

február 5, 2010, Dunci | Átverés (A dzsungel törvénye), Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Közlekedés (Gyí, te Logán!) | 4 megjegyzésKolozsváron a buszjegy ára nemrég ment fel 3 lejről 3,5-re. A jegyárus néninek 10 lejt adtam és egy ötvenbanist, hogy pontosan 7 lejt kapjak vissza. Általában szememmel is szoktam követni, mennyi visszajárót számol ki az eladó, aki most csupa 1 lejest adott, szám szerint tehát 7-et kellett volna kapjak.

Gyorsan számolta a sok zöldhasú lejt, de tudatalatt érzékeltem, hogy valami nem stimmel, így mikor megkaptam, rögtön újraszámoltam. Csak 6 lej volt. Halvány gondolat merült fel bennem, hogy nem számított rá, hogy megszámolom, és 1 lejjel átvert, de még mindig jóhiszeműen fordultam vissza hozzá, és kértem a maradékot.

Közölte velem, amit már én is tudtam, hogy nemrég felment a jegy ára. Elöntött a méreg, hiszen ha felmegy a jegy ára, és nem is látja az 50 banit, amivel a 10 lejest kipótoltam, akkor is legalább még 50 banit kellett volna visszakapjak. Ő is tudta már, hogy én tudom, de a miheztartás végett elmondtam neki, mennyivel drágult meg a buszjegy, és azt is, hogy mennyit kaptam vissza.

A számára kínos szituációt úgy oldotta meg, hogy az elfelejtett visszajárót a lehető legundokabbul lökte ki a bódé párkányára. Orra alatt persze tudom, milyen szép szavakat moroghatott, de én is legalább olyanokat, ha nem cifrábbakat mondtam félhangosan, magam megnyugtatására.

Napom tehát jól indult, nem hagytam magam átverni. A pozitív hozzáállás, az a lényeg.


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 3.00
keep looking »
Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex