Lassan járj, tovább érsz…

december 28, 2009, Akabelle | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Bürokrácia (Bélyegnyalinda) | 6 megjegyzésNem is olyan rég volt, épp siettem valahova. Meg szerettem volna spórolni 20 percnyi gyaloglást, mert már amúgy is késésben voltam, ezért az első lehető helyen felültem egy buszra. Egyetlen megállót kellett menjek.

Egyszer egy egyetemistáknak szóló kis könyvben olvastam egy olyat, hogy ,,az ellenőrök bőr- vagy farmerdzsekit hordanak és nincs náluk Kauflandos zacskó”. Körül is néztem, és fel is tűnt egy alak, de gondoltam: ehh, nem lehet akkora pechem, hogy elfogjanak. Volt bérletem, de két teljesen más vonalra, egy megállóért meg kár lett volna jegyet lyukasztani. Mégis, valamilyen meggondolásból a busz közepe felé haladtam, hogy legalább ne az első pillanatban füleljenek le (már ha tényleg ellenőr az illető). És az volt. Ahogy letettem a táskámat, már meg is láttam a társát (aki mellesleg tényleg bőrkabátot viselt), és egy perc sem telt el, már két irányból kérdezték, hogy hol a jegyem/bérletem. Nyugodtan letettem a táskámat, megkerestem a bérletet, amely egy villamos- és egy trolivonalra szólt, semmi esetre sem az illető buszra. Ekkor beindult az ellenőr-pszichológia.

Meg vagyok győződve afelől, hogy az ellenőrök naphosszat az embereket tanulmányozzák és a gondolatmeneteiket próbálják követni. Így tettek az én esetemben is. Az első ellenőr kérdezte is: ,,Na mi van, kisasszony, azt hitte, hogy nem vagyok ellenőr, mi? Láttam, hogy amikor felült, nagy gondosan körülnézett, engem észre is vett, de mégsem szállt le. Azért rohant a busz elejéhez, hogy ne kapjam el, ugye?” … Szóhoz sem jutottam, mire a másik ellenőr a védelmemre kelt: ,,Nem igaz, csak azért jött előre, hogy letegye a csomagját és megkeresse a bérletét!” (mondjuk ez részben igaz is volt) Mindenesetre megérkeztünk a megállóhoz. Leszállítottak, és mialatt a büntetést akarták kiróni rám, még mindig azon vitáztak, hogy melyikük látott meg engem először és hogy melyik találta ki pontosabban a gondolatmenetemet.

Ez után egy fontosabb kérdésre terelődött a szó: hogy milyen büntetést kapjak. Mert ha helyben fizetek, az 20 lej. Ha nyugta nélkül, akkor nekik fejenként jut 10-10 lej, ha nem, akkor meg a városnak jut 20. Ezen is összevesztek, és a vége az lett, hogy visszaadták a bérletemet és azt mondták, hogy menjek a szemem világába.


pontos átlag: 2.00

pontos átlag: 2.87
Találkozunk…

december 15, 2009, szl | Kommunizmus (Sarló és kalapács) | 2 megjegyzésIrma nőies, de szikár, erős teste tekintélyt parancsolóan feszült a félhomálynak, mellette János állt, kigombolt hófehér inge látni engedte férfias mellkasát. Tekintetük az égre szegezték, kezük ökölbe volt szorítva, arcuk izmai már-már szétpattantak a büszkeséggel összegabalyodott izgalomban. Amint ott álltak, egyszer csak a távoli (az aranyló búzamezőkön is túli) kék hegyek mögött soha nem látott ragyogással fölkelt a nap. A hirtelen jött káprázatban előbb alig láthatóan, majd egyre élesebben körvonalazódtak a rakéta első lángnyelvei, a hatalmas füst máris elborította a völgyet, Irma és János hajába beletúrt az elképzelhetetlenül erős széllökés.A rakéta utat tört magának a csillagok felé. Indítása után kisvártatva az általa keltett légörvény már a XII. F. osztályfőnökének haját borzolta, ezután rögtön a XII. A. éltanulója mellett haladt el, s csakhamar az első csillagok közé furakodott, a Tejút szélére, ahol a teljes tanári kar, ennek közepén pedig az Igazgató elvtárs lebegett. Irma és János sóvár szemekkel néztek utána, majd a gyorsan távozó csoda ürességével a szívükben, mégis bizakodóan, egymás kezét fogva indultak vissza a városba. Lépteik nyomán, a traktorjárta út porában a következő mondat rajzolódott ki: “Találkozunk 1987-ben.”


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 3.02
Így dolgoznak a Dacia-szervízben

december 2, 2009, knorr | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni), Közlekedés (Gyí, te Logán!), Munkahely (Meló-dráma) | 5 megjegyzésTörtént nem is olyan régen, hogy elvittem az autót (Dacia Logan 1,6) 60 ezres átvizsgálásra: olaj, fékbetétek, vezérműszíj cseréje, meg minden ami ilyenkor szokás. Mielőtt kiszállnék az autóból, még átvillan az agyamon, hogy a bal hátsó biztonsági öv csévélőjével valami baj van: nem húzza vissza az övet használat után, úgyhogy szólok, talán azt is nézzék meg. A komótosan fütyörésző szaki bólint, én el.

10 perc múlva hívnak, a 6 lejes szerviz valami 2000 lej körüli tétel lesz. (A telefonban pár másodperces csend, míg én összeszedem magam) Normális, lezser hangon mondom, hogy hát ha ennyi, akkor ennyi, csinálják meg.

Ja, s az övvel az van, hogy nem lehet javítani, csak egészben cserélni – így a szaki – csak egyrészt most épp nincs ilyesmi raktáron, másrészt további 8000 lejes tétel lesz. Újabb csend, próbálom magam elé képzelni az övet, egy darab gurtni meg egy rugós csévélő izé, a kurva életbe, ez hihetetlenül sok. Mondom, hogy hát kösz, azt akkor most hagyjuk ki.

Az ügy szünetelt pár hónapig, majd a napokban úgy gondoltam, én is ránézek egyszer az övre, nem lehet az olyan bonyolult. A kalaptartó filcbetétét meglepően könnyen, szabad kézzel lehet felfeszíteni, hiába, low budget autó ez – alatta pedig ott a csévélő, és még valami ide-oda tekergő, ágas-bogas izé, ami nem stimmel.

Közelebbről is megnézem – hát az a csévélő tönkrement, zsírtól csöpögő rugója. A szaki egyszerűen kitépte, majd (miután kiderült, nem lesz övcsere) visszagyűrte a kalaptartó filc alá, ököllel rávert vagy kettőt, oszt’ kész.

Mit mondjak, igazi román craftsmanship, ahogy illik 2000-es számla ellenében. Ennek fényében nem is akarom tudni, milyen munkát végeztek az autó többi (átlag-felhasználó számára kevésbé szembetűnő) pontján, mindenesetre többet márkaszervíz engem nem lát.

U.i.: A szóban forgó Dacia-szervíz kolozsvári, és a feleki úton van. A másik, Dorobanţilor úti szervizzel szintén vannak élményeim, épp ezért gondoltam, váltok és megyek inkább a feleki útra.

[myginpage=dacia]


pontos átlag: 5.00

pontos átlag: 3.04
Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex