november 1, 2010, Dunci | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)| Szemét (Ahogy esik, úgy suppan)| Sajtó (Láttuk, de nem hittük)| Közlekedés (Gyí, te Logán!)| Bürokrácia (Bélyegnyalinda)

15 dolog, amit utálok Romániában



1. (Még mindig) nem adnak vissza pontos pénzt a kasszáknál + a kiszolgálók sokszor azt hiszik, szívességet tesznek, mikor kiszolgálnak.

2. Az emberek szemetelnek, ráadásul a szemetet nem takarítják el rendesen az utcákról.

3. A bioboltokban árulják a külföldről hozott bioterméket, miközben a piacon kapható áruk sokkal olcsóbbak és bióbbak.

4. Mindenki azt hiszi, ért a politikához.

5. Még ha tisztességesen akarok zeneszámot vásárolni, akkor sem vehetek az iTunes-ról, sőt az Amazon-ról és az E-bay-ről sem.

6. A Kék nyíl nevű vonatok bár szépen néznek ki, de iszonyú kényelmetlenek, 1 óránál többet utazni rajtuk kínszenvedés. (elküldeném a tervezőjét egy Nagyvárad-Konstanca útvonalon egy útra).

7. Mindenki panaszkodik a korrupcióra, de ha oda kerül a sor, automatikusan virítják a borítékot.

8. A Rom és a Făgăraș csokik idegen tulajdonban vannak.

9. A bürokráciát.

10. A felelőtlen és bunkó sofőröket, akik nem tartják be a közlekedési szabályokat.

11. A bicikliutak nemlétét.

12. Az amatőr román újságírást, ahol az a hír, hogy Băse fején van egy folt.

13. A sporthíreket a tévében, újságban, rádióban, melyek szinte csak a román fociról szólnak és amelyekben csak az a hír, hogy ki, mikor, mit nyilatkozott.

14. Annyiszor ássák fel az utcát, ahány fajta vezetéket vagy csövet kell lefektetni.

15. A városokban ok nélkül vágják ki a fákat.


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.89


Hozzászólások

14 megjegyzés » “15 dolog, amit utálok Romániában”

  1. zsuzsi » november 28, 2010 12:50 am

    Ez nem csak Romániában van így….

  2. Karelin » november 23, 2010 1:38 am

    Sok a román….

  3. Erdő Füle » november 21, 2010 9:37 am

    1.Manele
    2. Manele
    3….
    15. Manele
    *16.a Náció

  4. fidel_gasztro » november 4, 2010 5:38 am

    S amit még utálok, hogy az én megjegyzésem moderálásra vár, de Palyittya hozzászólása, amelyben kifejti, hogy utálja a bunkó csíki székelyeket, simán ott díszeleg.

  5. fidel_gasztro » november 4, 2010 5:29 am

    Vagy a következő: a kasszánál nagyobb címletű bankjegyből kell visszaadniuk, a kasszásnő szépen sorra szedegeti ki a bankókat a fiókból, közben számolja; te is számolod vele együtt, látod, hogy megvan, kényelmesebb lenne, ha egyből a markodba adná, de ő erre újra elkezdi leszámolni eléd a pultra, mire az összes bankó elkezd különböző irányokba kunkorodni és a végén neked kell újra az összeset egyenként összeszedni és sorba rakni.
    Vagy a másik: ha aprót kell visszaadniuk, azt richtig, hogy a bádogborítású kasszapultra hajítják, hogy a hidegrázás megőrjít amíg felkaparod őket. Ha neked kell aprót adnod, finom utalásféleképpen a markába adod, reménykedvén, hogy tanul belőle és legközelebb ő is így tesz, de legközelebb nem így történik. Majd halkan szóvá teszed, hogy talán hatékonyabb és kényelmesebb lenne, ha a markodba adná az aprót, mire kioktatóan közli veled, hogy nekik az a kötelességük, hogy oda, a bádogra, vagy legjobb esetben abba a plasztik tárcába kell hanyítaniuk a pénzt.

  6. Palyittya » november 3, 2010 12:11 pm

    17. dolog amit utalok Romaniaban: a bunko csiki szekelyeket.

  7. Andras » november 2, 2010 8:29 am

    Van igazsag amiket irtal, irtatok, de egyesek nem csak Romaniara ervenyesek:

    2. - van ahol eltakaritjak rendesen a szemetet, es van mas orszag ahol legalabb ennyit szemetelnek (esetleg ott jobban eltakaritjak utolag, ezert nem annyira feltuno)

    3. ki mondta, hogy a piacon biotermeket kapsz? Egy resze az, a masik ugyanolyan vegyszerezett. Az olcsobb se mindig olcsobb, foleg ha az arus merlege “nem jol mer”.

    5. Ez nem konkretan Romania miatt van. Illetve mas orszagra is ervenyes.

    6. A Kek Nyil vonatok elovarosi vonatoknak keszultek, csak a CFR probalta hosszutavu InterCity-kent beallitani. Szerencsere egyre kevesbe hasznaljak ilyen celra, szerencsesebb helyek mar szemelyvonatkent is futnak.

    7. Nagyon igaz!

    8. Isten hozott a globalis vilagban (nem roman specifikum). Ha nem tetszik, meg letezik legalabb egy olyan orszag, ahol biztos nincs a helyi gyar kulfoldi kezben. :)

    10. Nem roman specifikum, de attol meg egyetertek.

    12. Egyetertek, bar ez se roman specifikum. :) Pont a napokban targyalt a fel vilag Putyin arcan levo foltjarol.

    15. Nem csak a varosban. :( Sajnos.

    John Deere:

    b: konfiguralhato (nekem google.com jon be…), es a google.ro felajanlja a magyar feluletet is! Tovabba pl. a Google Maps-en a romaniai helysegekre magyarul is lehet keresni. Pl. Marosvasarhely-et megtalalja. Szerintem ilyen teren semmi gond nincs a Google-el.

    d. igyal mast. :) Ez se roman specifikum, a TEDI nemzetkozi marka, max. mas neven aruljak.

    f. nagyon igy van, eleg csak a roman TV musorokat megnezni. “targ de joburi”, “salesuri”, ilyesmik.

    j. embertol es korhaztol fugghet, vannak jo es rossz tapasztalatok is.

  8. Boromir, a laikus » november 2, 2010 2:57 am

    Nincs rendes, jól szervezett tömegközlekedés a falvak és városok közt, még mindig stoppolni a legbiztosabb. Ha meg van is busz, ócska, rozoga, csigalassúsággal halad, olyan, mint egy süllyedő hajó. Végül is megértem: ha ilyenek az utak, hülye lenne az a vállalkozó, aki új, cuccos járművekbe fektetne. Ja, és egyes vállalkozók az utolsó bőrt is lenyúzzák a sulis gyerekekről, akik havi több mint 2 millió régi lejért ingázhatnak egy 10 km-re lévő faluból a városba. Rablás.

  9. John Deere » november 2, 2010 12:57 am

    Amiket már írtatok, +:

    a. azt, hogy még a román csúcsértelmiségiek is felhorkannak, ha jelenlétükben magyarul kezdesz beszélni (akár élőben, akár telefonon, még akkor is, ha nagyon személyes és sürgős ügyben kell intézkedned, és azt csak magyarul teheted)

    b. azt, hogy a Google.ro jön be automatikusan a google.com helyett

    c. azt, hogy a vonatban a legtöbb emberrel nem lehet csak az épp aktuális szex- vagy pénzmosás-botrányról beszélni (amit nem követ mindig az ember)

    d. azt, hogy a TEDI muroklében gyakorlatilag nincs murok

    e. azt, hogy az ellenőrök nem azért ellenőriznek, hogy ne hibásodjon meg egy készülék vagy ne sérüljön a társadalmi rend, hanem azért, hogy meghibásodjon a készülék, és legyen kaotikus a vezérlőszervekkel való együttműködés

    f. azért, mert mikor román emberrel beszélsz, lassan annyi angol és spanyol jövevényszót kell szőj a beszédeedbe, ahhoz, hogy megértsenek, hogy emiatt megy el a kedved Eminescu és Caragiale tartalmas mondataitól
    (magyarán: ők nem vigyáznak a nyelvükre, de minket ölnek meg, hogy vigyázzunk rá…)

    g. (a cikkben az 5.) Én is akarok legális letöltéseket…

    i. két munkahelyem van, mindkettő állami, napi 10-15 órákat dolgozok, és mellette önkénteskedek, hogy legyen morális elégtételem, hogy tudjam, hogy nem potyára élek, hogy használok valakinek
    (magyarán: az állami munkahely nem ad morális elégtételt - ott nem dolgozni kell, hanem papírokkal bebizonyítani, hogy dolgoztál… Ehhez nekem nincs gyomrom, de soha senki nem ellenőrizte eddig a munkám eredményét, csak és csakis a pecséteket meg a papírokat. Ez azért már kicsit több, mint a bürokrácia..)

    j. ha kórházba kerülsz, jobb, ha azonnal meg is halsz, és nem hagyod, hogy az érdektelen ápolók és a túlhajszolt, lefárad orvosok lassan és módszeresen meggyilkoljanak

    k. elég erős férfi vagyok, de mikor reggel, munkába menet szembetalálkozok 20-30-as kutyafalkákkal, ahol a vezérhím egy elcsapott németjuhász, cirka 40 kg-mal, a “testőrei” meg boxer-és csobőneszk-keverékek, akkor biza végigfut a hideg verejték a hátamon

    l. még mindig van olyan, hogy nincs villany…

    m. a telefontársaság túlszámláz

    n. a vízszerelő becsap

    o. a gázszerelő becsap

    p. mindenki becsap

    q. Q*rvának néz mindenki téged is - azt hiszik, hogy pénzért bármire rá tudnak venni…

    r. Romániában élünk, szokjuk meg… Én lassan 30 éve szokom. Nagyapám 70 éven keresztül egyfolytában dohányzott. Nem a tüdőrák ölte meg - tehát mindent meg lehet szokni.

    s. Sosem voltam amiatt boldogtalan, hogy itt élek - mindig tudtam élelemre és menedékre biztosítani magamnak. Akik a legjobban bántottak, mindig magyarok, és mindig nagyon közeli barátok, esetleg szerelmesek voltak.

    t. nagyapám megszokta a kapadohányt, én ezt az országot. De az emberek aljassága nem országtól, és nem nemzettől függ.

  10. etrangementor » november 1, 2010 3:10 pm

    Szelaví!

    Van mindennek némi diszkrét bája.

  11. trakz » november 1, 2010 2:14 pm

    6. A Kék nyíl nevű vonatok bár szépen néznek ki, de iszonyú kényelmetlenek, 1 óránál többet utazni rajtuk kínszenvedés. (elküldeném a tervezőjét egy Nagyvárad-Konstanca útvonalon egy útra).

    A kek nyil vonattal az egvilagon semmi baj nincs es a tervezojukkel sem. A baj az, hogy az ilyen vonatok normalisan max. 50-60 km tavolsagokra vannak tervezve (pl. videken elo emberek szamara, hogy hamar eljussanak a munkahelyukre), nem ugy mint nalunk, hogy mesz vele 150-200 km-t.

  12. kuki » november 1, 2010 12:25 pm

    A taxisok nem visznek el ha tul kozel messz

  13. Balamber » november 1, 2010 7:24 am

    4. + a focihoz es a daciakhoz…

  14. bajszos nő » november 1, 2010 4:13 am

    Egy kis kiegészítés (a többivel egyetértek):

    1. Ezenkívül a nap bármely órájában kifoghatod, hogy nincs aprójuk. És még te vagy a bunkó, hogy véletlenül csak nagy pénzed van.

    6. Nekem nem volt annyira rossz, bár találónak tartom, ahogyan egy kedves ismerősöm elnevezte csúzlinak (mondván, a nyíl túl extra név ennek a vonatnak).

    13. Egyszer főhír volt a Pro Tv híradójában, amint Mutut megszívatták a Kész átverés olasz kiadásában. Tehát nem csak nyilatkozatok vannak :))

    +16. MINDIG, MINDEN késve kezdődik, és ez csak természetes.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex