február 2, 2011, sssipike | Tárgyak (Ojjektumok)| Közlekedés (Gyí, te Logán!)| Arculat (Balkán dizájn)

Szigetelőszalag rulez forevör!Nem is különösebben szép, meg nem is nagyon érdekes vagy erős autó a Renault 15. Tudomásom szerint sosem volt a kamaszok álma, de hát a „kétajtós” sportkocsi a 90-es években nagy szó volt, főleg, hogy akkoriban már olcsó is volt, meg egy kisebb család is belefért. A Renault 12-re épült, így jó eséllyel a Dacia-alkatrészek is jók voltak hozzá: nem csoda hogy hozták, mint a cukrot. Pár éve még láttam egy-egy rohadófélben levő példányt Kolozsvár utcáin, de aztán egy komolyabb zuhé hatására mind elolvadtak, s lassan beszivárogtak a beton repedéseibe.

Mikor már úgy tűnt, hogy már a nevét is elfelejtettem, az alábbi, szigszalaggal körbetekert példány jött szembe egy györgyfalvi-negyedbeli kisutcán: egy nyugdíjas bácsi vezette. Kesztyű, sofőr micisapka, a botja kívül, a baloldali tükrön lógott – kiszálláskor az öreg onnan vette el. Korábban úgy tudtam, a gitt meg a sziloplaszt a házi karosszériakovácsok fő fegyvere, de rá kellett jönnöm, hogy a rétegesen felhordott szigetelőszalag is igen stílszerű, a nagyobb lyukak (mit lyukak? Hiányzó lemezek!) lefedésére.

Azt nem tudom van-e az autónak műszaki vizsgája, az viszont biztos, hogy az autó többé-kevésbé napi használatban van. Bár korábban nem tartottam különösebben izgalmas autónak, így, így, a ráhullott levelekkel, sáros szigetelőszalaggal, öklömnyi lyukakkal együtt egy közlekedési múzeumban a helye. S ha talán mégsem kerülne oda, érdemes megörökíteni az utókor számára. Nem másért, de nem tudni mikor támad egy nagyobb szél, s marad az autó helyén egy kis kupac rongyos-koszlott szigszalag.

img_9140.jpg

img_9141.jpg

img_9142.jpg

img_9145.jpg

img_9146.jpg

img_9147.jpg

img_9148.jpg

img_9149.jpg

img_9151.jpg

img_9152.jpg

img_9148.jpg

img_9154.jpg

img_9156.jpg


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 2.74


Hozzászólások

4 megjegyzés » “Szigetelőszalag rulez forevör!”

 1. mde » február 8, 2011 8:11 am

  Erdekes riport!
  Valoban, ez az auto, egy szimboluma volt a Detunata utcanak, a 90-es eveben!
  Mindig csodaltam ezt az autot, mikor mentem haza az iskolabol!
  Az auto, mar nincsen ottan a Detunata utcaban!
  En vagyok az uj tulajdonosa, ugyanis a tavaly novemberben, megvettem az oregurtol.
  A szigeteloszalag, mar csak tortenelem, de csak en tudom mit kinlodtam, amig eltavolitottam!
  Jelenleg a muhelyemben eled ujra, ugyanis en autorestauralasokkal foglalkozom!
  Kolozsvaron, meg letezik 3 peldany es orszagszerte 17 peldany.

 2. sssipike » február 5, 2011 4:56 am

  Igen, a bácsi most is kesztyűben vezeti. Meg micisapkában, igazi régimódi dzsentlemen-stílben.

 3. Aron » február 2, 2011 6:37 am

  gyerekkorom ota emlekszem erre az autora. Akkoriban, jo huszon valahany eve az auto nagyon feltuno kis jargany volt. csodaltuk a detunata utcaban, a tulaja meg eppen ugy vigyazott ra mint ahogy mi csodaltuk. feher soforkesztyuvel vezette, mindig csillogot villogott. a bacsi is megoregedett, auto is, nem csoda hogy egy semmi nyugdijbol szigszalagra futja csak. akkoriban o volt a kornyeken a sztar ezzel az autoval, most is meghajtom fejem elotte, ha szembetalalkozom vele.

 4. lory » február 2, 2011 2:21 am

  Hat ez komoly, ennyi szigeteloszallagot rarakni

Szólj hozzá!

Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex