február 9, 2009, limpi | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)

Aprópénzre vettek



Aprópénz-mániás vagyok. Többek között azért, mert sok kicsi sokra megy, és kaptam ajándékba színes kis pénztárcát, kizárólag az aprópénzeim tárolására, ami nagyon hamar a szívemhez nőtt. Igen, egy picurka erszényt is lehet szeretni! Az sem mellékes, úgyszintén, hogy a boltok többségében az eladók örülnek ezeknek a kis gurigázó, csörömpölő korongocskáknak.

Buszra merészkedtem fel szülővárosomban (Marosvásárhelyen), mert túl hamar megjött a hideg és a szél, hamar elegem lett a sétákból. Büszkén vettem elő kis színes pénztárcámat az összegyűjtött aprókkal.

No de a jegyárus hölgy kicsit sem örült az én kedvességemnek, sőt le is tessékelt a buszról. Borzasztó civilizáltan ordította rám, hogy én ilyen pénzzel akarok fizetni, komolyan? Kérdem én, milyen az ilyen pénz? Négy fajta fémpénz van forgalomban Romániában: 1 banis, 5 banis, 10 banis és 50 banis. Ez elméletileg azt jelenti, hogy bármikor, bárhol, bármelyik darabbal fizethetek, vásárolhatok, még abban az esetben is ha több száz darab 1 banist teszek ki fizetségképpen. De a gyakorlatban ez egyáltalán nem így van. Én kérek elnézést, hogy apróval szerettem volna jegyet venni, hogy merészeltem megzavarni a kedves hölgy már-már robotszerűvé vált jegyadásmódját.

A furcsa az, hogy este, hazafele jövet, más jegyadóval szembesültem, aki épp csak azt nem mondta, hogy maradjak az út szélén, fagyjak meg, mert más busz úgysem jön már, de félhangosan megjegyezte: „Hogy lehet az utolsó járaton ilyen apróval fizetni?” Nem zavartattam magam, gyorsan helyet foglaltam és megnyugtattam magam egy kis „füleszenével”.

Van-e erre megoldás, hogy elfogadják az aprópénzeinket? Talán mindenhova ki kellene függeszteni, hogy hol milyen féle-fajta pénzekkel lehet fizetni. Biztosan lesz pár merész pénztáros vagy jegyárusító, aki csak eurókat fog elfogadni – ha már úgyis az Euró…-ban vagyunk. Ma arrafele jártam, ahol a Fogyasztóvédelem van. Ma nem volt időm bemenni!…

Azon tűnődöm, hogy indítok egy kampányt, „Menstük meg fémpénzeinket!” címmel. Úgyis jön a kampányszezon ismét, végre én is trendi leszek, s nem holmi falusi fruska az aprókkal a kis színes pénztárcámban.


pontos átlag: 3.00

pontos átlag: 3.10


Hozzászólások

8 megjegyzés » “Aprópénzre vettek”

  1. RedShade » február 10, 2009 5:20 pm

    Igen, én is gyűjtögető-féle vagyok, na és ez ugyanaz a helyzet, mint mikor látod, ahogy a kantinban vagy bárhol otthagyják a drága pénzen vett étel nagy részét. Nem tudják tisztelni. Másrészt értem én, hogy méretre egy ötvenbanis meg sem közelít egy egylejest, de a pánz attól még pénz, bármilyen formájú vagy méretű is legyen. Talán a kedves hölgy lusta volt számolni vagy mi, nekem már messziről fel szokott állni a szőr a hátamon mikor egy-egy ilyern karótnyelt, savanyú, intrikus mintapéldányt látok. Általában szóvá teszem, mert én is megdolgozok a pénzért, mint ő, így elkölteni is jogom van, bármilyen formában, legutóbb megmondtam a frankót, majdnem kipattant a skatulyájából dühében, de aztán jólesett a tudat, hogy nem hagytam szó nélkül az igazságtalanságot. Szerintem állj ki magadért, pláne, ha igazad van.

  2. tinta » február 10, 2009 11:31 am

    ??? Ez valami vicc? Mióta nem lehet apróval fizetni, főleg egy buszjegynyi összeget? Nekem is van ügyes kis színes aprópénzes tárcám, ami gyakran hasznosnak bizonyul, főleg mikor az eladók, taxisok olyan nagyvonalúan tekintenek el 40-50 bani visszaadásától. De amúgy is legtöbb helyen örülnek az aprónak. Alig hiszem el, hogy ezért letessékeltek a buszról! Ilyenkor nem a Fogyasztóvédelem az illetékes? Vagy ne zaklassuk őket apró(ságok)kal? :)

  3. nem » február 10, 2009 1:12 am

    Hogyha nekem lenne apropenzem, akkor abbol uznek sportot hogy az elarusitoknak mindig kiszamoljam pontosan az osszeget az utolso baniig. Mert mar lassan 20-25 banit is felkerekitenek es eppen csak ki nem raknak a boltbol ha ezt szova teszem… ezert kezdtem el kartyaval fizetni ahol csak lehet.
    Mellekesen megjegyzem hogy Nemetorszagban peldaul az elarusitok nem kotelesek egy bizonyos osszeg folott elfogadni az aprot… viszont kotelesek az utolso centig visszaadni.

  4. limpi » február 9, 2009 11:33 pm

    tényleg mókás :)) delegalább fizethettél ;)

  5. delinke » február 9, 2009 11:32 pm

    Én egyszer a Kauflandban fizettem csak aprópénzzel. Két utazás között nagyon megszorultam és rendeztem otthon egy nagy hétkrajcáros menetet, átkutattam a zsebeket és a fiókokat… szerencsére a tesóm mindig kirakja az ötvenbanisokat, így jó sok felgyúlt egy kosárkában. Annyira, hogy huszas oszlopokba csomagoltam őket, újságpapírba, lett vagy 30 lej. A kasszásnő röhögött, én is.

  6. limpi » február 9, 2009 8:01 pm

    köszönöm a bíztatást :)

    nagyonis örvendek a kis pénztárcámnak, és úgy az édesanyám, mint a kedvesem aprópénzét mindig lenyulom, és szép sunyiban gyűjtögem :)

    egy dolog pedig biztos: legközelebb én is ráteszem a kezem a telefonra!

  7. JJ » február 9, 2009 7:19 pm

    Evekkel ezelott mikor erre fele meg nem volt, illetve mar reg nem volt apropenz, egy hosszasabb kulfoldi tartozkodas alkalmaval figyeltem fel arra a furcsa jelensegre, hogy hamar fogy a penzem, raadasul semmit se vettem fontosat, ‘nagyteltelbe’! Egy gyors ‘hazkutatas’ kihozott kb. 70 dollart - aproba! Ugy alltak a centesek kis tornyokba … es nem tudtam, mit lehet csinalni veluk? Ugy alltak az asztalon kb. 2 napig, aztan mikor elokerult egy 50 000-res, akkor esett le, hogy addig lessz jo nekem, mig apropenzes vilagba elek.
    A jegyarusnal az apros dolgot nyugodtan szova kell tenni. Sot! orszagos torveny van, hogy mindenutt el kell fogadjak az apropenzt! En mar tettem a kezemet a telefonra - fogyasztovedelem, rendorseg - es hasonlok hivasara hasonlo ugyeben. Hatasosan. Amugy en sem ertem ezt a nem fogadjuk el az apropenz - dolgot.
    Nem tudnak orvendeni az emberek annak, hogy a penznek van erteke, nem tanultak meg mi az erteke - hirtelen masra nem tudok gondolni. En azt mondom orvendj a kis penztarcanak, azt jelenti, hogy minden rendben!

  8. körömvirág » február 9, 2009 5:29 pm

    Egy ideig polcokon, hűtőszekrényen hányódtak a pénzérmék a lakásban, amíg ki nem találtuk, hogy befőttesüvegbe gyűjtsük össze őket.

    Összeszámoltuk valamelyik nap az aprót a befőttesüvegből, és nagyon kellemesen lepődtünk meg: 60 lej volt a végeredmény:).

    Amúgy nekem nem sikerült még megfejteni, hogy van az, hogy Kolozsváron a buszjegyárus sosem tud visszaadni, ha nincs apród, és ugyanaz a buszjegyárus irtó goromba arcot produkál, ha apróval akarsz fizetni. Szerintem tarts ki a picurka színes pénztárcád mellett:).

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex