november 24, 2011, sssipike | Szolgáltatások (Jobb adni, mint kapni)

Hogyan alakul a hála- és csúszópénz intézménye a kolozsvári szülészeten?



Az utóbbi években olyan gyakran jártunk a kolozsvári Megyei Klinikai Kórház újszülött osztályán, hogy lassan már állandó bérletet válthatnánk a vajúdóba, a titkárságon fejből vágják az adatainkat, és ki tudja, legközelebb ajándék fogkefét is kapunk a főorvostól.

Ha nem is kifejezetten kellemes, de végső soron nem is rossz dolog arc szerint ismerni a személyzet nagy részét, és látni hogy néha, ha esténként, jóval a látogatási idő után settenkedem ki a kórteremből, mintha a portás megviselt arcára is kiülne a „valahonnan ismerem ezt a fickót”-érzés.

Az apaság örömein túl azért is jó durván kétévente visszajárni az „egyesbe” (hivatalos nevén: Spitalul Clinic Judeţean-Clinica Neonatologie I), mert így kiválóan lehet tesztelni a hála- és csúszópénz intézményének az alakulását.

Két éve már írtam egy bejegyzést hasonló témában, melynek lényege az volt, hogy míg 2007-ben a kórház alkalmazottai mindenkit folyton összetévesztettek Dagobert bácsival, ez a minden nap karácsony-hangulat 2009-re mintha lecsillapodott volna, és a zsebekből fityegő öt- és tízlejesek alól néha, nyomokban előbújt némi emberség.

A leglátványosabb változás a portán állt be: első fiunk születésekor, 2007 őszén itt egyfajta öntörvényű vámhivatal működött, a portás kénye-kedve szerint engedte be vagy rúgta ki a teával, vattával, meleg ruhával érkező apákat. Néha kevesellték a markukba csúsztatott, szépen zsebformátumúra hajtogatott bankót, máskor nagyúrként, szemöldökrántással jelezték: mehet. Ebben az időszakban csak az épületbe való bejárás került naponta 10-15 lejbe.

2009-ben, a gazdasági válság és a közszférabeli fizetéscsökkentések idején a kapuban megjelent egy steril műanyag bocskorokat kiadó szerkezet, a belépés pedig drámaian leegyszerűsödött: a korábbi tarifákhoz képest röhejes, egy lejes összegért lehetett bejárni. Oké, néha használt bocskorokat kapott a látogató, az egy lejes pedig eltűnt a köpeny bolyhos zsebében, de hát annyit a sarki koldustól sem sajnál az ember.

2011-re, ha lehet, a helyzet még tovább javult: maradt az egy lejes tarifa, azonban a használt bocskor-taktika eltűnt. Minden belépő zsírúj, a szeme előtt felbontott bocskort kap. Öt lejből szó nélkül visszaadnak négyet, és ha ez nem elég, amikor épp csak öt percre kellett kilépni az épületből, a kapus utánam szólt: tegyem el a bocskort, majd ha visszajövök, felvehetem.

Az orvosok, asszisztensnők mintha kevésbé lennének követelőzők, amúgy az árfolyam: 10-100 lej, szolgálattól függően. A hálapénzes borítékok ellen továbbra sem igazán tiltakozik sem a szülőorvos (400-450 lej), sem pedig a bába (2-300 lej).

A módszerek viszont finomodtak: például amikor az egyik kismama az orvosi látogatás végén, már szoptatás közben fél kézzel el kezdett turkálni a fiókban, az ajtó fele tartó orvosa megállt és diszkréten a kórházi rendszabályokat olvasta, míg sikerült előkaparni a borítékot. Ez aztán a tapintat.


pontos átlag: 1.00

pontos átlag: 2.96


Hozzászólások

4 megjegyzés » “Hogyan alakul a hála- és csúszópénz intézménye a kolozsvári szülészeten?”

  1. Akabelle » december 21, 2011 5:01 am

    2 éve a sertésinfluenza kapcsán a járványkórházban vendégeskedtem 5 napot. Egy lejt sem adtam, és a szalontársamat is meggyőztem, hogy tegye el a borítékot. Minden rendben volt, az ételadagunkat megkaptuk, az asszisztensnők kedvesek voltak stb.

    2007-ben pedig egy mandulaműtét után az orvos azt mondta “Hagyják, engem megfizet más ezért”.

  2. Aron » november 25, 2011 10:48 am

    Jó szöveg. És megnyugtató bizonyos fokig, ha az ember a közeljövőben arra szeretne látogatni…
    Kedves anekdotánk, amikor a sógornőmet operálták retinaleválással, és pólyálatlan mínusz tízes bal szemével nemigen látta az orvos zsebét… mire az előzékenyen beleirányította tapogató kezét a kérdéses nyílásba, ötszáz lejestül.

  3. sssipike » november 24, 2011 1:01 pm

    Töredelmesen be kell valljam, hogy mivel nem éreztem hogy a boríték-tematikájú bejegyéshez hozzátartozik, néhány fontos dologról nem írtam. Nem szeretném ha a szülészetről az a kép alakulna ki hogy ott semmi másról nincsen szó csak a pénzről.

    1. Bár nincsen összehasonlítási alapom és nem is vagyok szakmabeli, szerintem az “egyesen” dolgozó orvosok, ápolók szakmailag kiválóak, és a felszerelés is elsőrangú.

    2. A kórház bababarát, bátorítják a szoptatást (már amennyire egy ilyen, bürokratikus intézményben ez lehetséges)

    3. Az épület felújítása jelenleg folyik. A második emeleten a szalonok szerintem tiszták, civilizáltak. Semmi luxus, de minden rendben.

    4. Hallottam olyanokról, akik nem adtak hálapénzt. Senki nem harapta le a fejüket.

  4. atyafiú » november 24, 2011 10:57 am

    Van egy hóttegyszerű módszer a bejáráshoz. Fehér köpenyben, lazán és természetesen, táskát lóbálva kell bemenni, biccenteni a kapusnak, majd fel a lépcsőn. Nekem bevált.

Szólj hozzá!





Biztonsági kód

Mit szabad? Reklám Súgó Tippek Transindex